středa 8. dubna 2009

Máte připomínku k webovým standardům? Založte si doménu

Dnes nečekejte nic duchaplného, jedná se jen o malou vtipnou vložku. Pokud máte připomínku k nějakému standardu, ať již webovému u W3C nebo jakémukoliv jinému, zpravidla vždy najdete nějakou komunikační adresu nebo mailing list, na kterou můžete váš požadavek zaslat.

Pokud bude mít hlavu a patu, určitě se na něj někdo podívá. Ostatně takhle začínala i řada lidí, které si dnes se standardy spojujeme, i takový Jirka Kosek takhle začínal.

Existuje ovšem i další způsob, o kterém jsem dodnes nevěděl. Ptáte se jaký? Místo psaní dopisu si založte vlastní web (název domény musí být pochopitelně relevantní k vašemu požadavku), kde podrobně popíšete váš požadavek - pochopitelně nezapomenete na patřičné ilustrace a také vytvoření krátkého videa (webcastu), který váš požadavek detailně popíše.

Vedle webu si rozhodně založte i diskusní skupinu, ať můžete o problému diskutovat s ostatními. A nezapomeňte sbírat podpisy všech lidí, kteří s vámi souhlasí. Pak už můžete jen čekat, že si vás W3C všimne a že vašemu požadavku vyhoví...

Jak takový výsledek může vypadat? Inu třeba jako web www.addfullsize.com. (A už si ho skutečně někdo všimnul.)

Takže až vás někdy napadne připomínkovat nějakou specifikaci a budete chtít napsat dopis, zadržte ještě a zvažte, že existuje i alternativní způsob.

To není pochopitelně všechno, můžete si vytvořit skupinu na Facebooku, kde budete váš nápad propagovat, můžete si vytvořit kanál na Twitteru, kam budete hlásit, kolik již máte příznivců a kde se s nimi scházíte.

Prostě nebuďte staromódní - kdo by dnes psal jen nějaký obyčejný email, když máme takovéhle možnosti, že?

úterý 7. dubna 2009

Znáte HTML značku KEYGEN? Brzy bude oficiální

Předpokládám, že jen pamětníci znají značku <keygen>, kterou zavedl starý Netscape. Pokud vím, nikdy se nestala součástí žádné HTML specifikace. Tedy až dosud.

Používala se ve formulářích (přesněji řečeno jedná se o regulérní formulářový prvek) a měla co činit se šifrováním. Přesný mechanismus jejího použití jsem nestudoval, vím jen, že vygeneruje pár klíčů - veřejný klíč je odeslán spolu s formulářem, soukromý klíč zůstane uložen na straně prohlížeče. Pro zájemce tu mám základní informace, příp. dokumentace u Mozilly.

Myslel jsem si, že se jedná o historický relikt a dnešní prohlížeče ji už dávno nepodporují, ale mýlil jsem se. Jak jsem si vyzkoušel, je podporována ve Firefoxu, WebKitu i Opeře (vyzkoušejte na ukázce), tedy kromě IE prakticky všude (tudíž jedna z široce podporovaných značek, o které nikdo neví). To už je dost k tomu, aby si zasloužila standardizaci. A Ian Hickson ji také včera začlenil do HTML5, kde můžete najít její aktuální popis.

Uvádím to tu spíše jako kuriozitu, nepředpokládám, že když jste se dosud bez téhle značky obešli, tak ji budete chtít použít jen proto, že je standardizována. Ale možná, že nás nějaký bezpečnostní expert o její potřebě poučí.

pátek 3. dubna 2009

Chcete ovlivnit HTML5? Ale prosím beze všeho

Editor HTML5 Ian Hickson včera vyslal veřejnou výzvu k připomínkování HTML5. HTML5 sice není zdaleka hotovo, ale za ty roky už poměrně vyzrálo.

Ian Hickson popisuje, kam a jak máte nalezené problémy hlásit. Slibuje, že kdokoliv najde ve specifikaci problém (jakkoliv nepatrný včetně překlepů), bude zvěčněn v děkovacím seznamu na konci specifikace HTML5.

Pokud jste náhodou přemýšleli, že se někdy na specifikaci HTML5 chcete podívat, máte teď o důvod víc.