čtvrtek 28. června 2007

Rozdíly HTML4 a HTML5 smeřují k Working Draft

Ačkoliv podle původních plánů měla být během června zveřejněna první pracovní verze (working draft) specifikace HTML5, pracovní skupina nestíhá a je zřejmé, že k tomu v červnu (a odhaduji, že ani v následujících měsících) nedojde. Specifikace HTML5 čítá asi 300 stran a její revize se podle mne potáhne alespoň čtvrt roku.

HTML WG v této chvíli dokončuje dokument obsahující přehled hlavních rozdílů mezi HTML4 a HTML5. A předseda Dan Connolly vyzval členy, aby hlasovali, zda chtějí tento dokument vydat jako working draft. Průběžné výsledky hlasování vyjadřují s tímto návrhem souhlas. Odhaduji, že začátkem července bychom se vydání sumarizujícího dokumentu mohli dočkat.

Z hlediska vlastního vývoje HTML5 to není žádný zásadní krok, na specifikaci se bude pracovat stejně jako před tím. I takto zveřejněné věci se mohou měnit a dále vyvíjet.

Větší rozdíl nastane ve vnímání HTML5 okolním světem. HTML5 přestane být řadou lidí chápáno jako něco neurčitého, nabyde konkrétnější podoby a určitě se o něm začne i víc psát. Již teď můžete odhadovat, kolik se objeví příspěvků na české scéně souhlasících či nesouhlasících s přidáním nebo zrušením toho kterého atributu, té které HTML značky. A to je účel vydání tohoto dokumentu - připravit veřejnost na novou verzi (X)HTML a získat k ní dostatečný feedback.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.