úterý 12. srpna 2008

Firefox 3.1 s podporou videa, Opera zatím jen experimentální buildy

Připravovaná nová řada Firefoxu 3.1 již podporuje HTML5 značky <video> a <audio>. Až donedávna byla jejich podpora dostupná pouze v neoficiálních verzích Firefoxu, nyní jej obsahují pravidelné vývojové verze řady 3.1. První stabilní verze řady 3.1 je odhadována na konec roku.

Podpora ve Firefoxu zahrnuje přehrávání formátů Ogg Vorbis (zvuk) a Ogg Theora (video) podobně, jako plánuje prohlížeč Opera.

Předpokládám, že se obnoví diskuse o nalezení společného kodeku, která se zatím veřejně nikam dál neposunula. Ian Hickson sdělil, že v tomto směru probíhají neveřejná jednání. Víc se neví.

Vývojář Firefoxu Robert O'Callahan tvrdí, že je třeba tlačit na Microsoft a Apple, aby implementovali Ogg rovněž (což nebude jednoduché ne-li nemožné), zároveň vývojáři Firefoxu pracují i na univerzální podpoře nainstalovaných kodeků na uživatelově počítači (skrze Directshow, Quicktime a GStreamer).

Zároveň i Opera uvolnila další experimentální build s podporou značek <video> a <audio>.

Když jsem se loni ptal Který prohlížeč první implementuje video?, tipoval jsem právě Operu, která s implementací začala jako první (odhadem již před rokem a půl!). K mému překvapení ji zatím předběhlo jak Safari, tak to vypadá, že brzy i Firefox.

Opera zatím nezařadila podporu ani do vývojových verzí a pouze jednou za několik měsíců vydá speciální vývojový build. Buď řeší nějaké implementační problémy nebo to má prostě jen nízkou prioritu.

Aktualizováno: Na komentář Applu k problematice kodeku upozorňuje server Ajaxian.

1 komentář:

  1. problém bude zejména s MS, u Apple bych slabou naději na implementaci Ogg viděl, u MS žádnou

    VfB

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.