středa 15. října 2008

Předvolba pro vypnutí autoplay videa

Když jsem nedávno předváděl podporu videa ve Firefoxu a o něco dříve podporu videa v Safari, stěžoval jsem si, že oba prohlížeče umožňují spustit video i s vypnutým JavaScriptem (to specifikace nařizuje - jedná se o autribut autoplay), ale neumožňují uživateli tuhle funkci vypnout (o tom se specifikace nijak nezmiňovala).

Velmi mě potěšilo, když včera do HTML5 specifikace přibyl odstavec, který doporučuje prohlížečům nechat uživatele tuhle funkci vypnout. Podobně autorům stránek je doporučováno automatické spouštění řešit atributem autoplay a nikoliv skriptováním:
User agents are not required to autoplay, and it is suggested that user agents honor user preferences on the matter. Authors are urged to use the autoplay attribute rather than using script to force the video to play, so as to allow the user to override the behavior if so desired.
Už se těším, až se v prohlížečích takové funkce objeví. Přeci jen uživatel má být vždy tím, kdo má svrchované právo rozhodnout, jak se prohlížeč bude chovat.

2 komentáře:

  1. Pardon za OT, ale hrozně se nám na českém webu množí anglické slovosledy, například „HTML5 specifikace“. Jsem pro „specifikaci HTML5“, to je vše, děkuji za pozornost a přeju hezkou neděli :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já vím a stydím se, ale je tak snadné podlehnout 8-)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.