středa 23. září 2009

Úvod do HTML5 od Brada Neuberga

Brada Neuberga si možná pamatujete jako přednášejícího z loňského Google Developer Day. Nedávno natočil video s úvodem do HTML5. Soustředí se v něm na několik zajímavostí HTML5:
  • canvas
  • video
  • database
  • web workers (javascriptová "vlákna")
Brad ve videu také zmiňuje Geolocation API, ale to do HTML5 nepatří. Zajímavé je, že na začátku chtěl Google Geolocation API do HTML5 prosadit, ale (poměrně oprávněně) byl tento požadavek odmítnut. Google následně pod křídly W3C založil samostatnou skupinu Geolocation Working Group, v rámci které se standard Geolocation API formuje.

Nicméně Google se od té doby nějak nezbavil spojení Geolocation API = HTML5 a prakticky vždy uvádí Geolocation API jako součást HTML5 a Brad (zaměstnanec Googlu) není výjimkou. Následně se toho chytají novináři, tuto chybu (nebo možná marketingový trik?) opisují a šíří dál.

Ono je to jedno. Webovým vývojářům pramálo záleží na tom, ve které specifikaci se která vlastnost nachází, důležité je jen to, zda funguje nebo ne. Uvádím to zde jen jako zajímavost pro ty, kdo se budou divit, proč některé zdroje vedou Geolocation API pod HTML5 a jiné samostatně. Pravdu mají ti druzí.


Zdroj: Ajaxian

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.