úterý 22. prosince 2009

Opera 10.5 přinese lokální úložiště z HTML5

Dnes byla představena preview verze Opery 10.5. Obsahuje řadu novinek, např. dlouho očekávaný JS engine Carakan. Z pohledu HTML5 přináší jednu důležitou novinku a tou je podpora lokálních úložišť. Přesněji řečeno všech typů lokálních datových úložišť (nástupce cookies), definovaných v HTML5.

Web Storage

Web Storage zahrnuje localStorage a sessionStorage a umožňuje ukládat data v jednoduché podobě klíč - hodnota. Implementace najdeme již prakticky ve všech prohlížečích. Opera byla posledním prohlížečem, na který se ještě čekalo. Odhaduji, že cca do dvou let by se toto úložiště mohlo začít bez problému používat i pro široké nasazení. V tuto chvíli je lze bezpečně používat pouze s pomocí emulačních triků, které zajistí uložení dat v prohlížečích dosud nepodporujících Web Storage.

Web SQL Database (SQL5)

Webové úložiště postavené na SQL (někdy přezdívané SQL5) je složitějším úložištěm, které obsahuje jednoduchou SQL databázi. Zatím bylo implementováno pouze ve WebKitu (Safari, iPhone, Chrome) a v Google Gears. Opera tak přináší jeho v pořadí třetí implementaci. Na použití tohoto úložiště na webu si pravděpodobně počkáme ještě řadu let.

Jeho implementace v Opeře tak bude zatím zajímavá spíše pro tvůrce aplikací (widgetů) postavených na platformě Opera. Až se podpora dostane i do mobilní verze Opery, získají mobilní widgety pěknou databázi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.