neděle 13. května 2007

Magické tělo

Tato článek se lehce odchyluje od tématu, týká se více CSS WG než HTML. Začátkem jara vznesl Simon Pieters z WHATWG připomínku v mailingu listu CSS WG:
Make XHTML <body> magic just like HTML <body>.

Having special rules for <body> in HTML but not in XHTML makes it harder for authors to switch to and from XHTML.

I think these are the special properties:
  • 'background-color'
  • 'background-image'
  • 'overflow'
Pouze pro účely tohoto postu budu za XHTML považovat pouze XHTML s MIME 'application/xhtml+xml' (jen pro zjednodušení psaní, ostatně Simon to pravděpodobně tak myslí).

Jde o to, pokud v HTML nastavujete pozadí <body>, roztáhne se po celém oknu prohlížeče (byť <body> tak daleko nesahá = chová se magicky), pokud totéž uděláme v XHTML dokumentu, pozadí zaujme jen plochu, kterou <body> skutečně pokrývá (což je logické, ale zpětně nekompatibilní).

Po relativně dlouhé a zajimavé debatě (doporučuji k přečtení začínaje Simonovým mailem) zazněl kompromis od Berta Bose, předsedy CSS WG:
The WG still thinks the exception for HTML should not be carried over to other formats, but we've added some text to the status section of the document, under the heading "at risk":

The effect of 'overflow' and 'background' is different on BODY elements in HTML than on other elements. It may be that the exceptional handling of BODY in HTML is extended to BODY in XHTML1.

This means that we reserve the possibility of making BODY in XHTML1 an exception, just like BODY in HTML, if we consider that the state of implementations makes it necessary. We'll make that decision no sooner than six months after publication of the document as a Candidate Recommendation.
Simon založil bugy pro Gecko a Webkit (Safari), kde požaduje odpovídající změnu chování (v Opeře je <body> magické v XHTML již nyní). Nezbývá než čekat na výsledek.

Za specifikacemi stojí skuteční lidé a výměna názorů desítky lidí pak ovlivní generace webdesignerů. Ostatně to je jedním z témat celého tohoto blogu.

Jaké by mělo být tělo XHTML podle vás? Magické nebo logické?

1 komentář:

  1. Magie už máme na webu dost, trocha logiky by pro změnu mohla být osvěžující ;-)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.