úterý 5. června 2007

Håkon o elementu video

Dnes se ke mně dostal záznam prezentace The <video> Element (Google Tech Talks, 29. březen). Prezentuje Håkon Wium Lie (Opera, WHATWG), hned na začátku je coby uvaděč vidět i Ian Hickson.

Håkon v půlhodinové prezentaci kromě elementu <video> představí experimentální verzi Opery s jeho podporou a připomene historii HTML, zejména jeho počátky v CERNu.

Zaujal mne záběr na soustavy propletených trubek v podzemních chodbách CERNu, u kterého Håkon říká:
Maybe this is the inspiration for the HTML specification.
Co se týče zahrnutí podpory videa do stabilních verzí Opery, mile mě překvapilo:
By the end of the year, I think, we can have several shipping browsers with support for this.
Takže ačkoliv specifikace se bude ještě vyvíjet, prvotní podpora videa v prohlížečích je již za dveřmi (vývojáři Firefoxu na ní rovněž pracují).

2 komentáře:

  1. Jen aby na ní pracovali i vývojáři IE… Jinak se zařadí mezi krásné funkce, o kterých si člověk může v praxi nechat tak akorát zdát. IE mi připadne jako hlavní slabina HTML5 — nevyjadřuje se někde Chris Wilson o implementaci nových funkcí v IE?

    OdpovědětVymazat
  2. Zadny oficialni prislib jsem nezaznamenal, tak muzeme jen vestit 8-) Vzhledem k tomu, ze se snazi ovlivnit specifikaci tak, aby byla v IE implementovatelna, myslim, ze neni do deni zapojen zbytecne.

    Narazim tim, jak si Chris za kazdou cenu stal za udrzeni informace o verzi HTML v dokumentu, protoze IE HTML5 bez dalsiho zobrazovaciho modu zrejme nedokaze implementovat.

    K nicemu jinemu se Chris nevyjadril, ale taky prakticky nic nebylo zatim zavazne diskutovano. Uvidime pri revizi specifikace.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.