středa 4. července 2007

Který prohlížeč první implementuje video? (aktualizováno)

Håkon Wium Lie na jaře prohlásil, že do konce tohoto roku tu bude několik prohlížečů podporujících <video>. Jak jsme na tom v začínajícím rozpuku léta?

V oficiální verzi zatím žádný z prohlížečů podporu nevydal. Nicméně:
Máte tu pěknou trojku Opera, Firefox a Safari. Všichni tři experimentují s podporou <video>.

Zdá se, že Håkonův odhad byl správný. Teď už jen můžeme čekat, kdo z nich jako první začlení podporu <videa> do další verze.

Microsoft se zatím nevyjádřil, ale ten nejspíš bude hrát na jistotu. Na rozdíl od implementace dosud nedokončeného <videa> si počká, až bude specifikace uzavřená a pak (snad) podporu do Internet Exploreru přidá. Navíc Chris Wilson naznačoval, že IE bude HTML5 pravděpodobně podporovat ve zvláštním módu, který neovlivní stávající zobrazovací módy (ke dvěma zobrazovacím módům, které IE používá, pravděpodobně přibude třetí pro HTML5).

To by nasvědčovalo, že podpora HTML5 se v IE objeví skokem a nikoliv po jednotlivých částech, jako to dělá trojka zmíněná S. O. F. (Save Our Fear).

4 komentáře:

  1. Opera uverejnila 18.7. 2008 builds s podporou <video>, 3D canvas a File I/O:

    http://labs.opera.com/downloads/

    OdpovědětVymazat
  2. Anonym: Škoda, že je video zatím jen ve speciálních buildech a nikoliv v hlavní vývojové řadě. V Safari je to už standardně. Na to, jak to má Opera dlouho (začali jako první) bych čekal, že už se dávno posunou dál.

    OdpovědětVymazat
  3. Posunuli se hodne dal, ale prozatim v jinem smeru: SVG, ACID3 (83/100), CSS3-selectors 100%, historysearch, synchronizace, rychlost. Krok mezi 9.27 a 9.5 je vskutku obrovsky. Ve vsem jsou dal nez Firefox 3.0, ktery casto jen kopiruje, co v Opere vymysli. Mozna, ze nejvyznamnejsi je moznost pouzivat svg v tagu <img> Safari ma vleccems navrh, ale v podstate neumi nic ve srovnani s Operou ci Firefoxem.

    OdpovědětVymazat
  4. Safari že nic? A jakpakto? Zrovna audio a video, o kterém je text výše, má zatím hotovo a distribuuje zatím jen Safari 8-)

    P.S.: Děkuji za diskusi, ale držme ji prosím v tématu článku. O tom, který prohlížeč je celkově technologicky lepší, si můžeme pěkně popovídat pod článkem na téma "který prohlížeč je celkově technologicky lepší". Příspěvky mimo téma budu likvidovat bezmilosti. Děkuji za pochopení.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.