pondělí 16. července 2007

Sjednocení detekce a aktivace quirks módu

Dnes jsem si všiml další zajímavé vlastnosti HTML5, snahu o alespoň částečné sjednocení quirks módu.

Jedná se o sjednocení detekce quirks módu, takže vlastnost document.compatMode, která je již nyní podporována řadou prohlížečů, bude součástí specifikace.

A dále o částečné sjednocení aktivace quirks módu. Zde je situace trochu těžší, prohlížeče ji mají z historických důvodů implementovánu odlišně a webdesigneři toho hojně využívali.

Jelikož je ale používání zastaralého quirks módu spíše na ústupu a situací "potřebuji prohlížeč A ve standard, prohlížeč B taky ve standard a prohlížeč C ve quirku" pomalu ubývá ve prospěch "standard mód ve všech prohlížečích", není důvod proč situaci nesjednotit a tím jen dále podpořit motivaci pro používání standard módu.

Sjednocování aktivace quirks módu mezi prohlížeči ostatně již probíhá, např. do WebKitu (Safari) byl Davem Hyattem vložen kód pro aktivaci quirk módu z kódu Mozilly. Následně se z WebKitu tento kód dostal i do KHTML (Konqueroru). Nezjistil jsem verze prohlížečů, ve kterých ke změně došlo, ale úprava proběhla asi v roce 2004. Poslední verze těchto tří prohlížečů se již chovají (až na některé výjimky, na které by webdesignér běžně neměl narazit) stejně. Zbývají tedy odlišnosti u Opery a Internet Exploreru, oba se zatím v tomto směru nevyjádřili.

2 komentáře:

  1. věcná: těch podivností je v tomto módu opravdu hodně. proto se také jmenuje "quirks", nikoliv "quirk"

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, přemýšlím ,na co jsem to po ránu myslel, opravím.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.