pondělí 13. srpna 2007

Jak vyřešit problémy webu?

Na xhtml.com vyšla zajímavá anketa Fixing The Web. Vlad Alexander položil několika osobnostem z různých oblastí webových technologií otázku:
"Která část webu, podle vás, potřebuje vylepšit nebo opravit, aby se dnešní web mohl dále vyvíjet?"
Pokusil jsem se odpovědi shrnout, pro celé znění si přečtěte původní článek. Protože ne všechna jména jsou všem známá, uvedu do závorky i obor, zaměstnání nebo pracovní skupinu, ve které daná osoba působí.

Chris Wilson (IE, HTML WG) - interoperabilita a podpora standardů; zároveň zachování zpětné kompatibility

Daniel Glazman (HTML WG, CSS WG, dříve Netscape) - lepší formuláře, ale HTML musí zůstat jednoduché k naučení se, vyhnout se XHTML2, zlepšit CSS

Joe Clark (propagátor standardů) - školení vývojářů

Doug Geoffray (tvůrce hlasové čtečky) - školení vývojářů jak dělat weby přístupné

Robert Scano (WCAG) - školení vývojářů, přístupnost, stavět web na XML

Jeffrey Veen (Google) - začlenit geo-souřadnice do HTTP

Dave Raggett (mobilní internet, tvůrce HTML+ a htmltidy) - web na mobilních zařízeních

Mike Andrews (bezpečnostní expert) - bezpečnost

James Pearce (.mobi domény) - nic dramatického, stejně přijde mobilní web

Nova Spivack (tvorba sémantických webů) - více sémantiky, RDF a OWL metadata

Mark BirBeck (XForms WG, XHTML2 WG) - smést rozdíly mezi prohlížeči, sblížení vývoje webových a desktopových aplikací, ztenčení specifikací - opak toho, co dělá HTML5

Mají pravdu?

Je zajímavé, kolik nestejných odpovědí se sešlo a jak lidé z různých oblastí vidí problémy jinde. Srovnejte si vedle sebe názory výrobců prohlížečů a tvůrců specifikací, kteří vyzdvihují řešení problémů prohlížečů a potřebu nových specifikací, s propagátory standardů, kteří se soustředí na volání: Učit se, učit se, učit se! Že bezpečnostní expert by nejradši lepší bezpečnost a lidé dodávající mobilní řešení pro změnu lepší web na mobilech, již tak nepřekvapí.

Až na pár výjimek musím každé z těchto odpovědí dát za pravdu (a to částečně i zmíněné kritice HTML5, byť tam je to způsobeno zejména snahou dohnat zpožděný vývoj webu za posledních roky).

Ale pokud bych byl přísný, tak musím zároveň říct, že ani jeden z dotázaných není schopen vyřešit problémy současného webu. Ještě upřesním: není schopen sám vyřešit problémy současného webu. Právě proto, že má každý pohled relativně omezený, dokážou to jedině společně.

A ještě jednou Molly

Tím se vracím k Mollyinu článku, který jsem zmínil na konci předchozího příspěvku, a který vychází mj. z toho, že několik expertů na přístupnost již rozhořčeně HTML WG opustilo.

V HTML5 specifikaci v tuto chvíli převládá přístup pomyslně zastoupený ve výše zmíněné anketě Chrisem Wilsonem a Danielem Glazmanem. Lidmi, kteří mají jisté zkušenosti s tvorbou prohlížečů i tvorbou specifikací. Na druhou stranou lidmi, kteří pravděpodobně mají malé zkušenosti s přístupností, tvorbou webů a evangelizací standardů mezi webdesignéry.

Pozn.: Aby někdo špatně nepochopil, že někoho obviňuji z neznalosti tvorby webů, je to tak, že když trávíte většinu času tvorbou prohlížečů a vymýšlení HTML nebo CSS specifikací, nezabýváte se obvykle pravidelnou tvorbou webdesignů a vidíte vše z jiného úhlu - nemáte v kapse praktické triky jak obejít problém toho či onoho prohlížeče nebo co přesně který prohlížeč (ne)podporuje a hlavně co webdesignéry na té a té vlastnosti nejvíc trápí - prostě vidíte vše v teoretičtější rovině (viz též můj nedávný článek na Lupě Quo vadis, CSS?, kde jsem psal, že CSS WG kupodivu trpí, nebo přinejmenším ještě nedávno trpěla, vážným nedostatkem webdesignerů).

A proto je důležité, aby při přípravě (tedy v HTML WG) byly přítomny zástupci všech skupin, tedy i zástupci z řad webdesignérů, propagátorů standardů a přístupnosti, a to i když si mezi sebou vždy neporozumí.

Možná je to právě tím, že HTML WG netvořila HTML5 od první čárky, ale adoptovala tři roky vyvíjenou třísetstránkovou specifikaci, ve které převládá jeden vyhraněný pohled. Možná proto, že se nedokázaly všechny odlišné pohledy průběžně sjednotit, ale všichni do toho hupli a jsou v tom až po uši, se někteří experti na přístupný web sebrali a z HTML WG odešli.

Což je škoda, protože to jsou právě oni, kdo by měl tenhle problém vyřešit (tvůrce prohlížečů přístupnosti tak dobře nikdy rozumět nebude i kdyby se rozkrájel). Osobně doufám, že se situace časem vyrovná a někteří zhrzenci se buď vrátí nebo budou připomínkovat HTML5 externě. V tuhle chvíli je jasné, čí pohled v HTML5 převažuje. Nemusí to být nutně špatné, ale vyrovnaný stav by byl určitě lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.