úterý 11. prosince 2007

Canvas prošel hlasováním

O značce canvas, která je již dnes implementována v některých prohlížečích, jsem již opakovaně psal. Nedávno v HTML WG proběhlo hlasování, které mělo určit, zda canvas bude nebo nebude obsažen v HTML5.

Zde jsou výsledky:
pro 40
proti 10
k většině 7
zdrželi se 3

Dan Connolly výsledky rozebírá a potvrzuje, že alespoň prozatím canvas v HTML5 zůstává:
Despite lack of consensus, unless and until new information arises that merits reconsidering the issue, we are resolved to close ISSUE-15 immediate-mode-graphics by accepting a requirement for an immediate mode graphics API and canvas element.
Nicméně argumenty proti mohou být ještě v budoucnu vzneseny. Mezi nimi se opakovaně objevuje názor, že by canvas měl být řešen mimo HTML WG a tedy mimo specifikaci HTML5.

Z pohledu webových vývojářů je ve výsledku jedno, kdo a kde canvas specifikuje, důležitá je konzistentní podpora v prohlížečích.

Já sám jsem z této diskuse trochu zmatený. Ian Hickson již dříve poznamenal, že canvas patří mezi nejzralejší části specifikace a začíná být běžně používaný (a to dokonce většími hráči, je používán např. v Yahoo! Pipes). Diskuse, zda takový prvek vůbec do specifikace zahrnout či nikoliv mi připadá jako postavená na hlavu.

2 komentáře:

  1. Diskuse, zda takový prvek vůbec do specifikace zahrnout či nikoliv mi připadá jako postavená na hlavu.

    Mně zas tolik ne. Je dobré si uvědomit, že HTML tu nějaký ten rok je a minimálně nějaký ještě bude. Osobně také nejsem příznivcem toho, aby se na specifikaci nabalovali další a další věci.

    Chápu ideu HTML 5.0 vyřešit nedostatky předchozí verze a podporuju to. Chápu ideu standardizace věcí, které vznikly postupem času jako nestandardní součásti prohlížečů, protože se ukázaly jako prospěšné či je jejich specifikace v zájmu dalšího rozvoje HTML.

    Mám však trochu strach z nabalování dalších a dalších vlastností, které lze již dnes realizovat jinými prostředky či u kterých je otázka, zda je za pár let nepřebije něco, co bude jednoduše lepší a rázem bude na specifikaci nabaleno něco, co je jednoduše považováno za zastaralé, ale zároveň něco, co dle autorů z WHATWG by mělo být v HTML navždy.

    OdpovědětVymazat
  2. Vsimni si Pavle, ze ty argumenty proti canvasu byly prevazne byrokraticke, typu "nemusime zmenit napred nas charter?" nebo "a nemel by tohle resit nikdo jiny?"

    Vyvoj jiz dal celkem jasne canvasu za pravdu, na rozdil od jinych vetvi, ktere se dosud na webu ani po letech poradne neujali.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.