sobota 24. ledna 2009

Adobe bude financovat bývalého předsedu HTML WG Dana Connolyho

Bývalý předseda HTML WG Dan Connolly, který od února bude u W3C placen jen na polovinu úvazku, včera oznámil, že onu druhou polovinu mu bude platit - hádejte kdo? - společnost Adobe.

Dan Connolly se podle smlouvy s Adobe má stát dalším editorem HTML WG (dříve byl jejím předsedou, ale již před časem tuto funkci předal Samu Ruby z IBM) a plánuje se zaměřit zejména na psaní návodů a tutoriálů souvisejících s HTML5. (Ty budou potřeba jak sůl, protože samotná specifikace HTML5 není vždy pro webdesignery snadno čitelná.)

Přiznám se, že mě tento krok společnosti Adobe trochu zaskočil, přeci jen se svými obchodními zájmy týkající se Flashe a všech Flexů a AIRů stojí spíše na druhé straně barikády. Možná mi něco uniklo, ale nedokážu si tenhle krok zatím vysvětlit. Proč by nějaká společnost financovala rozvoj technologie, která je pro ni v tuto chvíli sice nezbytná, ale pro další vývoj jasně konkurenční?

Před dvěma lety jsem si tady stěžoval, že nechápu, proč Adobe už dávno nemá svého zástupce v HTML WG, ale ve snu by mě nenapadlo, že si v ní jednoho dne zajistí přímo místo editora.

Každopádně HTML WG (a ostatně celé W3C) potřebuje člověkohodiny jako sůl. W3C peníze nazbyt nemá, tak to od Adobe zatím vypadá jako šlechetné gesto.

Teď už nám zbývá, aby se do HTML WG zapojil i Sun a partička bude kompletní 8-)

K celé věci se zajímavě vyjádřil i Ian Hickson. Prý by ho nikdy nenapadlo, že se jeho jméno někdy objeví na pracovní smlouvě, která není uzavřena s ním (smlouva s Danem Connollym přímo obsahuje, že má pomoci Ianu Hicksonovi ulehčit jeho editorskou zátěž).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.