úterý 7. července 2009

...a ještě jednou o XHTML2 (aktualizováno)

Není divu, že ukončení vývoje XHTML2 vyvolalo řadu dotazů. Ukázalo se také, že spousta webdesignerů a vývojářů nemá o vývoji u W3C ani ponětí (to jim nelze brát za zlé, to je jen důsledek chybějícího "informačního marketingu" W3C), a tak nabyla pocitu, že koncem XHTML2 končí celé XHTML, což není pravda. Vývoj XHTML pokračuje i nadále, jen nenavazuje na XHTML2, nýbrž na XHTML1.0.

Zpověď insidera

Objevilo se ovšem i několik zajímavých příspěvků. Pokud chodíte na pražská webdesignerská setkání PROWAS, jistě znáte jejich organizátora Jonny Axelssona, který se na XHTML2 dříve podílel (je uveden dle abecedního pořadí jako první z editorů specifikace XHTML2).

Jonny dnes na blogu rozebírá situaci v XHTML2. Je velmi zajímavé si to přečíst, protože Jonny ví, jak skupina skutečně fungovala a může nám tak napomoct pochopit historii. Mě zaujalo:
Nebylo to nikde oficiálně uvedeno, ale jednou z hlavních motivací vytváření XHTML2 bylo nabídnout přesvědčivý důvod pro přechod od HTML ke XHTML, tedy něco, co předchozí specifikace nemohly nabídnout.
A také:
Totéž platí pro odůvodnění pracovní skupiny nepublikovat errata k HTML4, protože budoucnost je v XHTML. HTML5 v podstatě obsahuje HTML4 errata.
Další dva zajímavé články, které stojí za přečtení, jsou poněkud polarizované:
Přeberte si to sami. Téma XHTML je dnes víc horké než kdy dříve a zřejmě se na tohle téma dočteme ještě hodně zajímavostí a ještě mnohem více nesmyslů a nepřesností.

Aktualizace

Své k tématu před pár hodinami napsal i David Baron z Mozilly a nabízí zajímavý pohled, který ledacos vysvětluje. Dovolím si proto přidat jednu citaci:
Práce na XHTML2 začala v době, kdy technologie, na kterých stál Web stagnovaly (jak to zakusila řada uživatelů a poskytovatelů obsahu). Internet Explorer měl na trhu prohlížečů monopol resp. téměř monopol. Microsoft zpomaloval vývoj nových verzí Internet Exploreru v naději, že webové aplikace nebudou schopny konkurovat aplikacím na Windows a aplikace na Windows udrží uživatele vázané na operační systém Windows.

Proto bylo XHTML2 vyvíjeno bez očekávání, že by jej hlavní prohlížeč vůbec kdy implementoval. Jiné pracovní skupiny, které se věnovaly webovým technologiím, nadále spolupracovaly s ostatními výrobci prohlížečů v naději, že úspěch jejich technologie v těchto prohlížečích možná Microsoft přiměje je implementovat. Nicméně vývojáři XHTML zaujaly extrémější pozici: chtěli vytvořit samostatný Web na své vlastní technologii vytvořený "tím správným způsobem". Tento Web by byl prohlížen odlišným softwarem, který by eventuelně vytlačil stávající webové prohlížeče - všechny webové prohlížeče.
Přiznám se, že tenhle poznatek je pro mě nový, zájemcům rozhodně doporučuji přečíst celý Davidův článek ex-HTML, který se snaží vysvětlit, proč XHTML2 stálo bokem od VŠECH výrobců prohlížečů a proč se následně tak izolovalo od celého Webu, jak jej známe dnes.

8 komentářů:

  1. > ... a tak nabyla pocitu, že koncem XHTML2 končí celé XHTML, což není pravda. Vývoj XHTML pokračuje i nadále, jen nenavazuje na XHTML2, nýbrž na XHTML1.0.

    Dle této věty to vypadá, že XHTML2 navazovalo na XHTML2? Nemá tam být XHTML1.1. Nejsem odborník, takže jestli to jen nechápu tak se omlouvám ;]

    OdpovědětVymazat
  2. To je jen slovíčkaření 8-) Pro upřesnění:

    Původní vývoj byl XHTML1, XHTML1.1, XHTML2, nějaké další XHTML....

    Dnešní vývoj je větev odvětvující se hned za tím prvním bodem.

    OdpovědětVymazat
  3. XHTML nezaniká, XML synatx sa bude dať používať aj v HTML5. ja osobne ale uprednostnujem HTML syntax. XML znásilnuje SGML http://www.webylon.info/K.24

    OdpovědětVymazat
  4. No ale "nějaké další XHTML" (v této větvi) neexistuje a naposledy se vyvíjel xhtml2 které nebylo dokončeno. Tedy vývoj navazoval na xhtml1.1. Jestli třeba bude vývoj nějak pokračovat tak bude možná navazovat na xhtml2. To se ale asi zatím neděje, ne?

    Ovšem je to jen slovíčkaření protože stěžejní myšlenka je že vývoj nezaniká ale navazuje na XHTML 1.0.

    Děkuji za rychlou reakci a za zajímavé informace jak tady tak i na zdrojáku. Mimochodem důvod odchodu z iinfa je soukromý, nebo ho někde prozrazujete?

    OdpovědětVymazat
  5. @blizzboz Tak to mnohokrát děkuji za upozornění. Ono já už se vážně lek, že je tomu konec 8-)))

    @PetrP Je to takové veřejné tajemství 8-)

    OdpovědětVymazat
  6. Podle čeho se pozná, že vývoj XHTML navazuje zrovna na XHTML 1.0?

    OdpovědětVymazat
  7. Tak rozhodně podle toho, co řeknou tvůrci 8-)

    Ale jinak samozřejmě i podle toho, že se nebude řešit návaznost a kompatibilita s těmi pozdějšími specifikacemi a s novinkami, které přinesly, což by se jinak nějak řešit muselo.

    OdpovědětVymazat
  8. Abychom měli ty zajímavé odkazy kompletní, ta ještě jedna pěkná úvaha ze včerejška (James Bennett).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.