čtvrtek 2. července 2009

R.I.P. XHTML2 - pracovní skupina pro XHTML2 koncem roku ukončí svou činnost

Dnes Tim Berners-Lee oznámil, že XHTML2 WG koncem tohoto roku ukončí svou činnost. Přesněji bylo řečeno, že plán pracovní skupiny pro XHTML2 byl navržen do konce roku 2009 a již nebude dále prodloužen. W3C se hodlá soustředit na HTML WG a urychlit vývoj HTML5.

A co bude s XHTML2?

To má zvláštní osud. Myšlenka nového pěkného formátu postaveného na XML není jistě k zahození, ovšem ona implementace se zjevně nepovedla. Opakovaně můžeme slyšet kritiku, která se na vytvořený XHTML2 snáší. O XHTML2 se poměrně negativně vyjadřuje i Jiří Kosek jinak velký propagátor XML technologií (dokonce největší, jakého znám).

Poslední veřejná verze specifikace XHTML2 je pracovní návrh z roku 2006, je zhola nemožné, aby do konce roku prošel všemi specifikačními stádii až po final recommendation. Její osud pod křídly W3C je zpečetěn.

Je možné, že někteří z tvůrců XHTML2 budou v jeho tvorbě i nadále pokračovat, ovšem tento formát asi nebude ze strany W3C prosazován, o jeho osudu rozhodne trh. Pokud někdo tento formát bude potřebovat, může podpořit nebo sponzorovat jeho dokončení. Pokud se nikdo takový nenajde, tak nejspíš tento formát časem zmizí z povrchu země.

Co další specifikace?

Ovšem XHTML2 WG poslední roky nezahálela, když si proscanujete archiv novinek z roku 2009, 2008 a 2007 na slovo XHTML, najdete několik jejích dalších aktivit (včetně letošních inovací XHTML1 a XHTML1.1, které byly následně odvolány - můžeme přemýšlet, zda ono odvolání nebylo signálem, že něco není v pořádku).

W3C se bude muset rozhodnout, do jakých skupin tyto aktivity přesune, příp. zda pro některé z nich založí vlastní skupinu (např. o konkurenta mikroformátů RDFa je zájem, proto práce na něm bude jistě brzy pokračovat). Některé aktivity budou zaříznuty (kromě vlastního XHTML2 bude ukončena např. XFrames, HLink a další).

XHTML FAQ

K této příležitosti byla vytvořena speciální stránka FAQ o budoucnosti XHTML, kde se dozvíte, že ukončení XHTML2 WG je rozhodnutí managementu W3C, že na pracovní skupinu pro HTML bude nyní W3C věnovat více prostředků - myšleno hlavně personálních (už bylo na čase).

W3C také míní dohlídnout, aby vznikající XHTML5 (XML varianta HTML5) byla zcela kompatibilní s XML. Najdete v něm i podrobný přehled specifikací pracovní skupiny pro XHTML2, na kterých bude práce ukončena.

Osud XHTML2 byl de facto zpečetěn již na jaře roku 2007, kdy W3C oficiálně adoptovalo HTML5. Dnes bylo toto zpečetění jen řádně orazítkováno, podepsáno a založeno do archivu.

3 komentáře:

  1. p. Hassman, čo sa viac páčilo Vám? XHTML2 alebo HTML5?
    Ja som osobne veľmi rád, že sa vývoj HTML5 trošku zrýchli, už len z dôvodu, že HTML5 oveľa viac odráža súčasný stav v prehliadačoch (HTML je definované MIME typom text/html, XHTML zasa menným priestorom, presne rovnaký princíp, na akom pracujú prehliadače), plus zahŕňa do špecifikácie dávno podporované prvky, napr. contenteditable, innerHTML atď.

    OdpovědětVymazat
  2. Konflikt XHTML5 vs. XHTML2 byl nevyhnutelný a XHTML2 v něm nemělo žádnou šanci. Ovšem někdy mimo web, pro zápis dokumentů, může XHTML2 teoreticky najít své použití.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.