úterý 1. září 2009

HTML5 nepotřebuje Supermana, má totiž Superkamarády

Vzpomínám, když se u nás před dvěma lety začalo psát o HTML5, vzbudilo to jistou nevoli. Lidi nebyli na něco takového připraveni. Navíc tvůrci HTML5 jsou sice dobrými autory specifikace, ale nejsou vždy právě nejlepšími prodavači svých názorů.

Než se situace trochu vyrovnala a komunikační šumy poněkud zklidnily, vzniklo pár prostestních skupin, pár parodujících komixů a velká řada kritizujících blogpostů. Asi nic překvapivého, o lecčems z toho jste nejpíš už slyšeli.

Nedávno se ovšem objevila aktivita s názvem HTML5 Super Friends. Je zajímavá zejména už jen proto, že za ní stojí Jeffrey Zeldman, který ještě nedávno HTML5 silně kritizoval.

Dnes v příspěvku Loving HTML5 říká:
Čím víc zkoumám HTML5, tím víc se mi líbí.
Stránka HTML5 Super Friends výslovně tvrdí, že HTML5 sice není dokonalé a dokonce i SuperFriendi by chtěli některé části změnit. Přesto plně vyjadřují podporu pro směr, kterým se HTML5 vydává.

A kdo že se pod maskou SuperFriendů skrývá? Jména nikoliv neznámá:
Pro úspěch webové technologie není důležité jen, aby s ní byli za jedno její autoři, W3C, výrobci prohlížečů, ale aby s ní časem byli za jedno i webdesigneři. V opačném případě by neměla šanci na úspěch. Ovšem když už má takové SuperFriends, není co řešit.

1 komentář:

  1. Já jako webdesigner už s HTML 5 začal na mém webu... jen si ještě asi dlouho počkám na ty nové značky. Jinak HTML 5 je úžasný pokrok oproti HTML 4. Velice fandím jeho vývojářum :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.