úterý 16. března 2010

Jaká byla XMLPrague 2010 z pohledu webaře

XML Prague je jedna z těch mezinárodních konferencí, o kterých se ví víc ve světě než u nás. Předpokládám, že většina čtenářů tohoto blogu na XML Prague nikdy nebyla a možná o ní ani neslyšela. Ovšem vzhledem k tomu, jakou má XML Prague dlouhou tradici a jací významní lidé z oboru na ni jezdí, jedná se o jednu z nejvýznamnějších (možná vůbec nejvýznamnější) takových konferencí v ČR.

O XML se sice nezajímám moc do hloubky, přesto mě XML Prague zlákala, a tak jsem se nenápadně vetřel mezi všechny ty XML experty, kteří si o tomto víkendu dali v Praze sraz. Byli tu lidé ovlivňující budoucnost XML, ať již pod křídly W3C nebo ISO či OASIS.

Program byl silně odborný a úzce zaměřený. Z témat mě zaujalo např.:

Streaming in XSLT 2.1 - takové průtokové použití XSLT bez nutnosti načtení celého dokumentu do paměti

A Time Machine for XML - neboli časoprostorové procházení XML dokumentem. Klasický XML je de facto dvourozměrný (můžeme jím procházet svisle po ose rodič-potomek nebo vodorovně po ose sourozenců), pokud vezmeme v úvahu časovou historii dokumentu (čili jeho starší verze budeme uchovávat), není problém přidat osu třetí - časovou a procházet jí stejnými prostředky, jakými procházíme zmíněné dvě osy. Je to moc hezký nápad, zájemcům přikládám podrobnější článek.

XQuery in the Browser - je projekt, který přidává do prohlížečů prostřednictvím pluginu podporu XQuery jakožto skriptovacího jazyka. Můžete v něm pak programovat stejně jako v JavaScriptu (ukázka). Ač je to zajímavá myšlenka, mě se ten zápis vůbec nelíbí. Na druhou stranu autorovi projektu se zase vůbec nelíbí JavaScript (resp. přiznal, že ho vlastně moc neumí) - ale to mu nemůžu zazlívat, jsme holt oba z "opačné polokoule". (Ostatně jakási nechuť k dnešnímu webařskému světu byla cítit snad z celé konference.)

Future of XML at W3C - byla řeč zaměstnance W3C, jejíž základní myšlenkou bylo "Future is mutable" a "nebojte se zapojit do W3C a spoluovlivňovat další vývoj".

Multimedia XML - byla vlastně jediná webařská přednáška celé konference. Robin Berjon na ní ukazoval některé pěkné možnosti CSS3 a HTML5. Z publika byla ovšem cítit tak trochu nechuť. Svět prohlížečů ve světě XML moc neletí.

O rozevření nůžek mezi světem XML a světem webu vím léta, ale tady jsem si ho prvně pořádně vychutnal. Do budoucna se budu držet předsevzetí "Nikomu, kdo pracuje s XML nevěř." Což je docela praktické a člověk si tím ušetří problémy.

Tím nemyslím, že by ve světě XML nebyly zajímavě věci. Jsou a moc! Viz třeba témata výše. Ale tvoří je lidé, kteří dnešnímu webu a jeho filosofii nejenže nerozumí, ale často s ní bytostně nesouhlasí a nemají ji moc rádi. Proto ne každý jejich výtvor půjde ve světě dnešního webu elegantně a lehce aplikovat (ačkoliv v "jejich" XML světě bude samozřejmě skvělý). Ale to by bylo na dlouhou debatu, vraťme se ke XMLPrague.

Konference se mi moc líbila. Je pěkné jednou za čas vedle konferencí, na které jsme v Praze zvyklí, navštívit pro změnu konferenci, kde jsou lidé světového formátu, kteří ovlivnili minulost nebo ovlivňující budoucnost svého oboru.

Bylo skvělé, že konference šla sledovat online v přímém přenosu. Navíc kromě sledování #xmlprague na Twitteru bylo možné si sednout do virtuální twitter posluchárny (obrázek níže) a vidět, kdo další konferenci také právě sleduje. (Mohli jste i pomocí smajlíku vyjadřovat svou aktuální náladu, ale to prakticky nikdo nepoužíval.)

Twitter visitors room

Dobrým nápadem byla i soutěž o nejlepší tweet se značkou #xmlprague, za který byla udělena poukázka na nějakých 300 dolarů do prodejen Applu. (A že se během konference twitterující skutečně snažili!)

Díky organizátorům za pěknou konferenci. A čtenářům, kteří se o XML tak trochu také zajímají doporučuji se příště na XML Prague podívat, když ne jinak, tak aspoň pomocí online přenosu.

A na závěr fotky z konference, do kterých jsem také trošku přispěl:

9 komentářů:

  1. Takže desktopoví vývojáři nemají rádi web, XML vývojáři nemají rádi web... kdo dál? :-)

    Přemýšlím, nakolik jsou výhrady různých skupin vůči webu racionální (web neumí X, Y se s jeho technologiemi špatně programuje apod.) a nakolik jde jen o čistě psychologický pocit lítosti/křivdy z toho, že se svět technologií vyvíjí úplně jiným směrem než by si dotyčné skupiny lidí přály...

    OdpovědětVymazat
  2. Já to mám přesně obráceně, ač sám spíše webař, něvěřím žádnému webaři, který nevidí do XML či ho dokonce přímo a priori odmítá.

    Skutečně by mě zajímalo, kdy a odkud se začala šířit myšlenka, že XML je složité, zlé a záludné a že každý, kdo ho chce na cokoliv použít, musí využít alespoň pěti různých namespace, tří na sebe navazujících XSL transformací a výsledek si nechat zvalidovat podle schématu. Ano, všechny tyto nástroje jsou v mnoha situacích velmi užitečné, ale na druhou stranu nejsou ani v nejmenším povinné, a když k tomu nemám důvod, tak si přece nebudu situaci komplikovat a jednoduše je nepoužiju. Ve své podstatě je totiž XML dost jednoduchý a elegantní jazyk a stojím si za tím, že kdo nemá na to, aby ho na té základní, nekomplikované úrovni pochopil, nemá co dělat nejenom na vývoji webových záležitostí, ale ani na vývoji jakýchkoliv jiných.

    O to víc mě pak baví sledovat vývoj JSONu jako webové alternativy k tomu ošklivému a složitému XML. Nic proti tomu formátu nemám, tomu nápadu nelze upřít vtip a jistou eleganci opřenou o absolutní jednoduchost. Ale stačilo nechat popularitu působit pár let a najednou se objeví lidé, kteří zjistili, že pro potřebují nějakou definici struktury JSON dat, a vznikne tak JSON Schema (http://json-schema.org/). Nebo vznikne potřeba adresace částí dokumentu a je zrozen jazyk JSONPath (http://goessner.net/articles/JsonPath/). Nebo by se někomu hodilo ještě pokročilejší dotazování nad JSON daty a ejhle, už tu máme JSONQuery (http://www.sitepen.com/blog/2008/07/16/jsonquery-data-querying-beyond-jsonpath/).

    Kde se vzala inspirace pro všechny tyto záležitosti je naprosto jasné. Znamená to ale, že se zničehonic stal JSON též zlým, ošklivým a složitým? Ne, neznamená. Protože ani XML nikdy nebylo takové. Spíše je prostě trochu smutné (nebo k pousmání, dle nátury čtenáře), že se tu najednou znovu vymýšlí kolo a že "webaři" řeší problémy, které mají "XMLkáři" už skutečně mnoho let vyřešené a nad kterými se už ani nepozastavují ...

    kkl2401

    OdpovědětVymazat
  3. Kkl2401: vyvoj probiha po spirale, to je normalni. Nejen
    u webu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad David, „kdo dál? :-)“

    Samotní autoři webů. Když se podívám na aplikace, které jsem v poslední době vytvořil, většina z nich je webových nebo má s webem něco společného. A přesto mám dost výhrad, kam se dnešní web ubírá, jak je nadužívaný, výhrady k HTML 5 a hlavně nesdílím ten odpor ke XML. Myslím, že to vychází z nepochopení téhle technologie. XML beru v první řadě jako model dat – stromovou strukturu prvků, do kterých jsou vnořeny jiné prvky, případně atributy a textový obsah. Geniálně jednoduché a navíc to má velmi blízko k objektovému modelu. Jestli tenhle model zapisujeme pomocí ostrých závorek nebo složených, to je přeci jedno – formalita*. Zápis XML je osvědčený a robustní, existuje nad ním (resp. nad XML jako takovým) spousta nadstaveb (validace, transformace, xquery…), které člověk může a nemusí použít – jsou tu hotové a dospělé technologie, pro které si člověk prostě jen sáhne, jakmile je bude potřebovat – v takovou chvíli není potřeba vymýšlet kolo.

    Ad kkl2401

    +1

    tenhle přístup je celkem typický, člověku se zdá, že ti ostatní to dělají zbytečně složitě, tak navrhne něco nového, úžasně jednoduchého… a postupem času si uvědomuje, co všechno potřebuje, nabaluje nové funkce a nadstavby, až tou složitostí původní technologii dožene a možná i předežene. Tímhle způsobem většinou vznikne bastl. Ale na druhou stranu i ten má smysl, funguje jako konkurence, vytváří tlak na zlepšování původní technologie, kterou sice neporazí, ale nutí lidi k zamyšlení, kritickému uvažování nad tím svým. Může přinést i nějakou inspiraci… možná. Takže buďme svým způsobem rádi i za ten JSON :-)


    *) ale i formality jsou důležité k tomu, aby si lidé rozuměli a mohli efektivně spolupracovat. Vždycky např. žasnu, kolik formátů konfiguračních souborů lidi stihli vymyslet – jednou takové závorky, jindy onaké, ukončování řádků středníkem, někdy ne, někdy se texty píší do uvozovek, jindy do apostrofů nebo jen tak, klíč-hodnota se někdy přiřazuje pomocí rovnítka, jindy dvojtečkou nebo třeba pouhou mezerou… každý z těch formátů je svým způsobem fajn, efektivní a úsporný… ale proč je sakra každý jiný? Vždyť tohle přece není nějaká kulturní záležitost nebo právo na sebeurčení – tady by se ta standardizace a společný jazyk fakt hodily :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak @Franta je myslím krásný případ, proč bychom XML lidem neměli věřit. Už jen pro ten pocit, že autoři webů nemají rádi web 8-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak nevěř, no :-) Každému se dělá dobře s něčím jiným. Ale XML má k webu blíž než cokoli jiného. Např. je možné tahat XML rovnou z databáze a pak ho snadno převést na (X)HTML výstup.
    Případně použít XML databázi a data mít uložená rovnou v tomto formátu. Tím odpadne ta práce převádění dat na objekty a z objektů zase na XML (HTML). (tedy, nic proti objektům) :-)

    BTW: ten zvyk s tím @Jméno je taky dost hrozný :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě k tomu, kdo nemá rád web – rozhodně jsem to nemyslel tak, že většina nebo dokonce všichni webaři nemají rádi web – jen část. Ale už to tak prostě bývá: čím víc člověk s něčím pracuje, tím víc chyb a nedostatků na tom odhalí (oproti tomu, kdo se jen dívá – např. prohlíží stránky). Web mám částečně rád a částečně ho beru jako nutné zlo. Taky záleží, co z toho webu ne/mám rád – je to spousta technologií, spousta možností využití… to by bylo na dlouhé povídání, už takhle jsem toho napsal tolik, že to nikdo nebude číst :-)

    OdpovědětVymazat
  8. XML jako datová struktura má velice široký záběr a jeho využití na webu , ač se to může "webařům" zdát nemožné je jen okrajová množina všech jeho use case. XML Prague nikdy ani zdaleka nebyla jen o webu, ani ta letošní, ani ty předešlé. Běžte si hrát s vašimi skripty a dál si myslete, že jste středem vesmíru.

    OdpovědětVymazat
  9. @Danieli, Web není středem vesmíru, Web zahrnuje celý vesmír jako takový!

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.