středa 15. srpna 2007

Molly na návštěvě u WHATWG

V nedávných dvou příspěvcích (Odlišná pravidla pro HTML z WYSIWYG editorů? a Jak vyřešit problémy webu?) jsem zmiňoval Molly E. Holzschlagovou a relativně ostrou diskusi, kterou nedávno vyvolala.

Molly je členkou pracovní skupiny pro CSS (na fotografii ta dáma napravo) a napsala tolik knih o webu, že bychom těžko hledali někoho, kdo jich napsal víc. Když se taková dáma rozhodne někoho kritizovat, jistě to vzbudí pozornost.

O víkendu totiž Molly napsala příspěvek Dear W3C, Dear WaSP, obracející se na dvě organizace W3C a The Web Standards Project s relativně nejasnou kritikou. Molly něco trápí, ale neřekla přesně co. (Nepřipomíná vám to vaši přítelkyni?)

Nejzajímavější na celém příspěvku byla diskuse, kterou rozpoutal. Ta se netočila ani tak okolo W3C a WaSPu, jako o WHATWG a připravovaném HTML5. Diskusi bych označil ještě na hranici slušnosti, nicméně poněkud ostrou.

Molly později dodala, že byla tímto obratem překvapena a v pondělí napsala příspěvek Dear WHAT WG and HTML 5 WG, ve kterém se pokusila konkrétně vyjádřit problémy adresované vývoji HTML5 (nejedná se o připomínky k detailům specifikace jako spíše o komunikační problémy mezi lidmi - a ty tu bohužel jsou, jak jsem naznačil na konci nedávného příspěvku).

Krátce nato Molly přišla na IRC kanál #whatwg, kde vedla s Ianem Hicksonem a lidmi točícími se okolo WHATWG zajímavou debatu. Myslím, že Molly všechny přesvědčila, že své příspěvky nemyslela nijak špatně. Snažila se ukázat na některé problémy, proč lidé, kteří by měli spolupracovat, netáhnou za jeden provaz a také, že tvůrci specifikací někdy zapomínají na skutečný svět, ve kterém weby tvoří obyčejní lidé.

Pro zajímavost několik Mollyiných citací ze zmíněné diskuse:
That's a problem then that W3C policy needs to repair.

We forget how we see this versus how the rest of the world sees it.

Most of the people working on specs seem to not realize that the majority of people working in the front lines of web design and dev are not trained, do not understand do not get exposed to the ideas and just do "what works".

In fact, one of the most common questions in XHTML classes? "if elements are supposed to be lower case, why is DOCTYPE upper case?"

I don't want to add to the frustration, I didn't realize what I was stepping in honestly. so now I'd like to help reduce the frustration. I thought he made some excellent points about the various factions but that's still no excuse for what Tantek himself points out as extremely negative behavior not from anyone, including myself. I get frustrated too but the accessibility guys, for one that stuff has to stop. I mean, you'll never get Joe Clark to stop. But that's Joe. However, there have to be some human connections made here between those factions.
Pokud jste četli příspěvek Jak vyřešit problémy webu?, nejspíš je vám jasné, do které ze skupin v příspěvku zmíněných Molly zařadit.

Update: pěkné shnutí celé debaty napsal Abhijit Nadgouda v Turbulence In The Web Standards Community.

6 komentářů:

  1. "Molly něco trápí, ale neřekla přesně co. (Nepřipomíná vám to vaši přítelkyni?)"

    A jaj, no to mi povidej :))

    OdpovědětVymazat
  2. What exact thing will they never get me to stop?

    OdpovědětVymazat
  3. Joe: Please read IRC discussion. Quotation in this blogspot are from it, it starts at http://krijnhoetmer.nl/irc-logs/whatwg/20070813#l-483

    OdpovědětVymazat
  4. Našel jsem u Molly jeden starý post, kde se nebála kritizovat přímo Ballmera (bylo to už v době, kdy pracovala u Microsoftu): No Mr. Ballmer, Microsoft Will Not Win the Web.

    OdpovědětVymazat
  5. Joe has read as much of IRC discussion as he’s going to. Was this another one of Molly’s little excesses, or was she trying to say something coherent?

    OdpovědětVymazat
  6. Joe: It whole was about better dialog between WHATWG people and accessibility people, I think. You should ask Molly directly if you want detail explanation.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.