středa 22. srpna 2007

Přinese nový Flash H.264 video do prohlížečů?

Příští verze Flashe bude přehrávat H.264 video. Ve video kodecích se moc nevyznám, nevím, v čem je který lepší nebo horší, ale zajímá mě, jak se to dotkne podpory videa v prohlížečích, která s HTML5 přijde.

Prohlížeče podporující HTML5 budou umět přehrávat video nativně bez potřeby pluginů. Podobně jako dnes vložíme obrázek do webové stránky pomocí značky <img> a netrápíme se s přemýšlením, pomocí jakého pluginu ho má prohlížeč zobrazit, bude možné vložit video do stránky pomocí značky <video>. V ideálním případě na videopluginy za pár let úplně zapomeneme.

Který kodek je ten pravý?

Má to jeden háček. Video kodeků je dnes jako much. U obrázků vyhrála podpora gifů, jépegů a péengéček a je úplně jedno, zda váš prohlížeč podporuje i formáty další, tyhle tři se prostě ujaly a bereme je za standard.

Podobný konsenzus (ať již mezi prohlížeči nebo prosazený "shora") musí vzniknout i v oblasti nativně podporovaných formátů videa. Pokud nevznikne, bude i nadále lepší se spolehnout na osvědčené pluginy.

HTML5 specifikace žádný nenařizuje, ale doporučuje (ono prosazení "shora") formát Ogg Theora. S tím souhlasí vývojáři Opery a Mozilla Firefoxu. Naopak Safari se vydalo podporou jiných formátů, např. H.264. Vývojáři Internet Exploreru se nevyjádřili, předpokládám, že H.264 jim bude o něco bližší než open source Ogg kodek.

V tuhle chvíli není ani tak důležité, kdo je nebo není v souladu se specifikací (ta je stejně rozepsaná a může se změnit), jako zda vznikne shoda minimálně v jednom video formátu, který půjde přehrát na všech prohlížečích.

Podporu H.264 ve Flashi chápu jako silný bod pro H.264. Pokud by H.264 video šlo v některých prohlížečích přehrávat nativně a v ostatních prohlížečích se k přehrávání použil Flash, bude výsledek uspokojivý, tedy 1 video formát pro všechny prohlížeče.

Zajímalo by mne, jak na to zareaguje Mozilla s Operou. Open source implementace H.264 je v někerých zemích problematická (alespoň podle Wikipedie, v problematice legality video kodeků se neoritentuji), což by mohl být pro Mozillu problém.

R.I.P. FLV

Tisková zpráva od Adobe sice vyznívá v duchu "hurá, máme tady H.264", já ale volám "hurá, konečně se zbavíme FLV." (BTW Co myslíte, dokdy FLV zmizí? Během dvou let? Tří? Nebo pěti?)

Každý to ovšem vidí jinak, někomu na vydané zprávě naopak vadí, že Flash nebude podporovat zmíněný Ogg Theora.

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    podle mého názoru nebude problém ani tak v použití nějakého kodeku, jako spíše v použití kontejneru videa.

    Doporučení na použití kodeku Theora by znamenalo pravděpodobně použití kontejneru OGM, s použitím Vorbis zvukové stopy (plus nějaké další možnosti jako je menu titulky apod.).

    H.264 (což je mimochodem kodek ktérý se používá pro kodování nástupců DVD (HD DVD i Blue-Ray) je možné zabalit do běžného avi kontejneru, který ovšem morálně dosti výrazně zastarává.

    Microsoft bude nepochybně prosazovat použití takového formátu, který bude schopen přehrát Windows Media Player (tedy pouze avi kontejner). Apple se nejspíš zaměří na svůj Quick Time (a svůj .mov kontejner). Jenom nechápu pozici vývojářů FireFoxu a Opery, ti totiž nemají žádné vlastní nástroje pro přehrávání videa. Kdo ví, možná se dočkáme strategického partneství WWW prohlížeč - open source přehrávač :-).

    Navíc jsou tu i jiné zajímavé kontejnery jako je MP4 (preferovaný pro H.264), MKV (Matroska - podpora tohoto kontejneru se začíná přidávat i do některých stolních přehrávačů).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.