úterý 26. ledna 2010

DailyMotion je další videoserver používající HTML5 a má zajímavé efekty

DailyMotion je videoserver, kterému se občas přezdívá francouzský YouTube. (Uhodli jste jste správně - DailyMotion sídlí v Paříži.)

Když jsem zmínil nedávné spuštění HTML5 verze YouTube a HTML5 verze Vimea, nesmím zapomenout zmínit HTML5 verzi DailyMotion.

DailyMotion je u nás málo známý, o to víc je ale jeho HTML5 verze zajímavější.

Tou první zajímavostí je, že ačkoliv HTML5 verze YouTube a Vimea běží od letošního ledna, DailyMotion přináší HTML5 verzi již od května loňského roku (oficiální oznámení).

Tou druhou zajímavostí je, že zatímco YouTube a Vimeo používají H.264 (což dává smysl, protože v tomto formátu mají - dle dostupných informací - videa uložena), tak DailyMotion nabízí videa ve formátu Ogg Theora a můžete si je tudíž pouštět ve Firefoxu 3.5+.

Do HTML5 verze není třeba DailyMotion nijak přepínat. Pouze místo na www.dailymotion.com stačí zajít na openvideo.dailymotion.com.

Ovšem to nejzajímavější jsou experimenty, které DailyMotion na videech provádí. Zatím je můžete vidět jen na demo stránce - najdete je v menu vlevo od videa.

Kromě otáčení videa nebo vytváření fotogalerie z běžícího videa, najdete i klasické filtry jako je rozmazání nebo edge-detection (za běhu videa pomocí JavaScriptu v prohlížeči). V téhle podobě nemají velký praktický smysl, jsou zde jako ukázka možností a možná že i předzvěst budoucnosti.

Video na webu často chápeme jako neměnné a pevně dané, jenže ono je součástí stránky a lze s ním manipulovat. DailyMotion to svým experimentem dobře ukazuje. Navíc ukazuje, že manipulace s videem pomocí JavaScriptu nejsou nereálné. Vzpomeňte, že ještě takové dva, tři roky zpátky bychom tomu asi nikdo nevěřili. Dnes už věřit můžeme. Možná to ještě neběží tak rychle, jak bychom si přáli, ale je to hodně blízko.

Uvidíme, zda jednou nějaký videoserver přijde na to, jak takových možností využít i pro normálního uživatele.

BTW Problém s kodekem stále zůstává. DailyMotion si v HTML5 podobě pustíte jen ve Firefoxu 3.5. Údajně si ho snad můžete pustit i v Safari, pokud máte do QuickTime plugin přidávající podporu OGG (pokud byste s tím někdo měli zkušenost, dejte mi prosím vědět).

UPDATE: Daily Motion si navíc spustíte nejen ve Firefox 3.5, ale i v Chrome nebo Safari (pro něj posílají speciálně překódovanou verzi videa).

5 komentářů:

  1. DailyMotion si v HTML5 podobě pustíte i v Google Chrome/Chromium.
    Jen ta demostránka je omezená na Firefox

    OdpovědětVymazat
  2. @Christof Aha, díky - to nějak uteklo.

    OdpovědětVymazat
  3. A dokonce to jede i v Safari, pro které to speciálně překódují. Udělali víc práce, než jsem čekal.

    OdpovědětVymazat
  4. Martin Hassman: Co jsem vyzkoušel, tak: Na openvideo subdoméně nejsou všechna videa zobrazitelná přes HTML5 tag. Ta, která jsou, fungují v FF - ale už ne v Safari. Flash funguje samozřejmě všude (ale GUI vypadá jako z HTML5 tagu).

    OdpovědětVymazat
  5. @Yrwein I v Safari to funguje, jen je ta funkčnost podmíněna přítomností QuickTime. Pokud Safari najde QuickTime, tak dokáže videa z HTML5 DailyMotionu normálně přehrát (co jsem se díval do zdrojáků, tak Safari server namísto OGG poslá MP4).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.