pátek 22. ledna 2010

Už i Vimeo experimentuje s HTML5 videem

Včera jsem psal o spuštění HTML5 verze YouTube, dnes můžu přidat další videoserver.

Vimeo neváhalo a krátce po oznámení HTML5 na YouTube přišlo s vlastním oznámením. I videa na Vimeu si nyní můžete přehrávat bez Flashe, jen za pomoci technologie HTML5 (značka <video>). Stačí otevřít jakékoliv video a zvolit odkaz "Switch to HTML5 player" napravo dole od něj.

Omezení jsou stejná jako na YouTube, musíte mít prohlížeč Google Chrome nebo Safari a nefunguje přehrávání videa ve fullscreenu.

Autoři Vimea zdůrazňují, že se zatím jedná jen o beta test. Přesto obsahuje jednu výhodu, kterou základní Flash přehrávač Vimea nemá. V HTML5 verzi můžete ve videu bez problému a celkem plynule přeskakovat dopředu i do dosud nestažených částí videa. To Flash přehrávač Vimea neumí, u něj je vždy nutné počkat na postupné stažení videa.

7 komentářů:

  1. Martine, netušíš proč Firefox umí jen Ogg Theora a h.264ku ne?
    A netušíš kdy bude video v html5 podporovat IE?
    A proč nejde fullscreen?
    A co live přenosy? :)

    Mně osobně se to líbí, ale mám pocit, že těch otázek je až moc na to do toho investovat a začít to tlačit mezi lidi.

    OdpovědětVymazat
  2. Petře na investice je zatím opravdu brzy, obzvláště v ČR. YouTube i Vimeo se to můžou dovolit, protože mají (pokud vím) interně videa uložena v H.264, stačilo jim tedy jen upravit přehrávač na stránkách (a ten HTML5 přehrávač uděláš fakt snadno 8-).

    Jinak Firefox má s H.264 problém, protože patenty, resp. licenční poplatky. Google je zaplatil (ale to platí jen pro Google Chrome, pro Chromium ne) a Safari přehraje H.264, protože k tomu použije nainstalovaný Quick Time.

    Co se týče videa v IE, počkal bych na jaro, až bude na MIXu ukázána první verze IE9, tam se uvidí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je snad už poslední odkaz. Pěkné shrnutí problematiky (včetně zajímavých odkazů) http://html5doctor.com/youtube-and-vimeo-support-html5-video/

    OdpovědětVymazat
  4. Pro streamhosting by také neměl být velký problém to zákazníkům nabídnout, .h264 preferujeme a zákazníci ho častou používají. Osobně vidím problém v tom live streamingu. Nedává mi smysl pro ondemand videa používat HTML5 a pro live videa flash/silverlight.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.