pondělí 6. srpna 2007

Kdy se Web Forms 2 stanou součástí HTML5?

Ačkoliv se adopce týkala obou specifikací WHATWG, tedy HTML5 a Web Forms2, zatím se stále jedná o oddělené dokumenty.

Gregory J. Rosmaita se ptá:
when -- if ever -- is the WF2 document to be incorporated into the HTML5 draft, much less moved to W3C web space? are we to pick apart the WF2 draft in the same wise we are carefully reviewing HTML5, or is there still the possibility of a collaboration between WF2 and XForms integration? if so, the WF2 draft should be submitted to the W3C as a working group draft...
Narážka na XForms se týká výsledků hlasování o adopci, kde právě nekompatibilita Web Forms2 s XForms byla předmětem jedné námitky. Je pravda, že od té doby se otázkou webových formulářů nikdo nezajímal. V tuto chvíli se řeší základní otázky HTML5 a je otázkou kdy na formuláře dojde.

Ian Hickson odpovídá:
The "HTML5" language includes both the drafts that were called Web Forms 2 and Web Apps 1 at the time this group decided to adopt them. I haven't gotten around to merging the two into one document; but it's one of the many things that needs to happen over the next few years.
Já mám někdy pocit, že Ian měří čas v letech a desetiletích místo ve dnech a měsících, ale je pravda, že se dosud jeho odhady ukázaly jako reálné.

2 komentáře:

  1. Vy sledujete tenhle humbuk docela pozorne, tak se vas zeptam :) Nevite jak to bude s jinymi namepaces v dokumentu a jejich (ne)interpretaci, jestli se neco zmeni? Vzpomnel jsem si na to jak jsem koukal na WebForms2...

    Ted je to tak, ze kdyz ma dokument element z ciziho NS, tak prohlizec proste jen vypise jeho obsah, atributy z jinych NS ignoruje. Byl bych rad, kdyby se implementatori dohodli na tom, ze prvky z cizich NS budou renderovacim jadrem ignorovany. Pridavat jine NS je z obecneho hlediska XML naprosto legitimni (nepovazuju to osobne za validacni chybu, i kdyz validator zarve, protoze se mu to nelibi ve vztahu k DOCTYPE) a v ruznych webovych aplikacich to muze byt velkou pomoci pro vyvojare -- vedet, ze ma k dispozici neomezene moznosti uchovani informace a prace s ni treba v JS (vyresila by to take podpora namespaces v CSS a display:none na potrebne NS, ale v to uz radsi nedoufam...)

    OdpovědětVymazat
  2. V tomhle směru se nic neznění. HTML jmenné prostory neumí a simulovat nedokáže (tuším že Hixie nebo Hyatt se tím kdysi zaobírali), ale pokud používá prohlížeč XML parser, tak pak by mělo platit to, co pro normálně XML platí. Co se týče "uchovávání dat pro využití z JavaScriptu", tak v tohmle směru se něco vymýšlí, nevím zda je to už hotové.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.