středa 18. června 2008

Co z HTML5 je ve Firefoxu 3

Vyšla trojková verze Firefoxu a oproti své předchozí verzi kromě uživatelských novinek obsahuje i novinky v podpoře vnikající HTML5 specifikace.

Pokud čtete tento blog pravidelně, tak o většině novinkách nejspíš už víte. Pokud ne, můžete si buď zpětně projít příspěvky se štítkem Firefox nebo nahlédnout do následujících třech příruček.

Field Guide to Firefox 3

V oficiální příručce Field Guide to Firefox 3 najdete stručnou zmínku o hlavních vývojářských novinkách. Zmíněn je HTML5 canvas s jeho textovým API (pozor to je zatím nekompatibilní s HTML5), offline webové aplikace a registrace protokolů k webovým aplikacím.

Zajímavé jsou ale i novinky v podpoře CSS a API pro mikroformáty.



Firefox 3 Revealed


Druhou příručkou je Firefox 3 Revealed, kterou připravil server SitePoint. Napřed musíte registrovat svou mailovou adresu, na tu vám přijde odkaz pro stažení třicetistránkového PDF s krásnou liškou na titulní stránce (je to skutečně liška na rozdíl od pandy, která je v logu Firefoxu, zřejmě malý vtípek SitePointu):

I tato příručka se soustředí hlavně na uživatelské rozhraní, najdete v ní ale i část zaměřenou pro vývojáře nazvanou A Developer’s Dream, která stručně popisuje tvorbu offline webových aplikací. Následuje vyjmenovaný přehled podpory HTML 5 (canvas, contentEditable, drag&drop API, atribut ping a posílání zpráv mezi dokumenty) a dále novinky v podpoře CSS, JavaScriptu a SVG.

Firefox 3 for developers

Mnohem víc informací, často i s detailně popsaným API a příklady, pak najdete na oficiální stránce Firefox 3 for developers.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.