čtvrtek 5. června 2008

Firefox 3 a canvas s textem

Rozhraní canvasu ve Firefoxu 3 bylo rozšířeno o funkce pro zobrazování textu. Píše o tom Vladimir Vukičevič v příspěvku HTML Canvas in Firefox 3 na svém blogu.

Pokud používáte trojkovou řadu Firefoxu, uvidíte na příkladu Path text velký nápis Mozilla, okolo kterého se "plazí" první odstavce z Mozilla Manifesto.

V jiných prohlížečích text neuvidíte. Je to proto, že Mozilla přišla s vlastním API pro vykreslování textu. Canvas žádné API pro text neměl a původně se o něm ani neuvažovalo. Mozilla proto implementovala čtyři funkce označené vendor specific prefixem moz (mozDrawText, mozMeasureText, mozPathText, mozTextAlongPath).

Teprve nedávno se začalo pracovat na oficiálním textovém API pro canvas. Jeho příprava a implementace ještě nějaký čas potrvá.

Mezitím vývojářům nic nebrání používat nové API Firefoxu 3 (pokud dobře zváží fakt, že není v jiných prohlížečích podporováno), prefix moz zajistí, aby se tyto funkce do budoucna nedostaly do konfliktu se vznikajícím standardizovaným textovým rozhraním, které se dostane až do některé z dalších verzí Firefoxu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.