pondělí 30. června 2008

Značka time a mikroformáty

Nedávno se znovu rozhořela diskuse na téma vkládání data pomocí mikroformátů (viz BBC nasadilo a opět odstranilo mikroformáty). Stávající syntaxe využívající značku <abbr> a atribut title totiž snižuje v současných čtečkách použitelnost stránek, a proto se hledá alternativní řešení.

Do diskuse nad možným řešením napsal Henri Sivonen, podílející se na tvorbě HTML5, připomínku, proč není jako náhrada znažována značka <time> z HTML5.

Zájemci si mohou přečíst celé vlákno (stručně: značka <time> zatím nebude zvažována jako náhrada <abbr>, protože není validní v HTML4 a XHTML1 a mikroformátové komunitě se HTML5 zdá dosud příliš nezralé). A já rychle využiju situace k představení této značky.

<time>
Značka <time> je jednou z nových sémantických značek HTML5. Používá se jednoduše:
<p>Nahý exhibicionista s transparentem "HTML5 rules" proběhne Václavským náměstím <time datetime="2008-07-01 10:00 +2">zítra v 10 hodin</time>.</p>
Slouží k sémantickému vyznačení času, data případně obojího dohromady (značku <date> v HTML5 tedy nehledejte, vystačíte si s <time>).

Její jediný atribut datetime obsahuje strojově čitelnou variantu času (data) k lidsky čitelnému (human readable) údaji v obsahu značky.

Skrze DOM atributy date, time a timezone jsou přístupné jeho jednotlivé složky v podobě DOMTimeStamp (ušetří se tak krok s parsováním textové hodnoty).

Je vidět, že pro zápis časových údajů je značka <time> jako stvořená. Vlastně si nedovedu představit, že by mikroformátová komunita mohla přijít s něčím lepším (a že jsem moc zvědav, s čím nakonec příjdou).

Součástí HTML5 specifikace je <time> již hodně dlouho (odhadem několik let). Chce se mi spekulovat, že tam byla vložena, právě proto, aby časem vyřešila problém mikroformátů, ale okolnosti jejího vzniku budou hluboko v historii WHATWG mailinglistu a zatím jsem se k nim nedostal, takže kdoví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.