pátek 6. června 2008

Nastavení komprese exportu z canvasu do JPEG

Rozhraní canvasu obsahuje metodu pro export svého obsahu do obrázku (ukázka). Jedná se o metodu toDataURL() s volitelným parametrem, který určuje typ vygenerovaného obrázku. Specifikace vyžaduje, aby prohlížeče implementovaly export do formátu PNG, další formáty jsou volitelné.

Prohlížeče, které canvas implementovaly (S.O.F = Safari + Opera + Firefox), export do PNG již podporují, Firefox navíc podporuje export do formátu JPEG.

Anne van Kesteren včera oznámil, že Opera rovněž plánuje podporovat JPEG a hledá možnost, jak by mohli vývojáři nastavit kompresní poměr vytvořených obrázků, více viz příslušné vlákno, ve kterém se řeší, zda by se to mělo dít pomocí atributu canvasu nebo pomocí dalšího argumentu metody toDataURL.

Canvas se tak postupně zdokonaluje a stává stále mocnějším nástrojem (viz např. nedávné začlenění funkcí pro renderování textu). S tímto přístupem se stávající hračky jako je kupříkladu Pixastic prototype online nástroje pro editaci fotografií pomocí canvasu časem stanou skutečně použitelnými aplikacemi pro práci s obrázky (aplikaci grafických filtrů již zvládají, chyběl právě ten kvalitní export).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.