čtvrtek 16. srpna 2007

Jak je to s termínem dokončení HTML5?

V často kladených otázkách WHATWG najdeme jednu velmi důležitou a sice: Kdy bude HTML5 dokončeno? Odpověď dlouho zněla: Za 15 let. Takový termín vyvolal řadu diskusí. Inovaci webu přeci potřebujeme dnes a ne za patnáct let, co to tedy znamená?

Před pár týdny byla odpověď upravena, hádejte na co?
It is estimated that HTML5 will reach a W3C recommendation in the year 2022 or later. This will be approximately 18-20 years of development, since beginning in mid-2004.
Údaj se z 15 let ještě prodloužil. Opravdu trvá připravit jednu specifikaci tak dlouho?

Pokusím se vysvětlit, co přesně tento údaj znamená a proč by zmíněný rok 2022 nemusel být takovou krizí jak se zdá a ostatně i proč v HTML5 traileru datuji příchod HTML5 do roku 2010.

Dokončení specifikace totiž vnímají její autoři odlišně než tvůrci webů. Ukažme si to na dvou příkladech.

Kaskádové styly úrovně 2

Po několika letech práce byla v roce 1998 vydána specifikace CSS2. Prohlížeče CSS2 implementovaly, vycházely o něm knížky a webdesignéři ho používali. CSS2 se dnes používá téměř všude. Je však CSS úrovně 2 hotové nebo není? Odpověď zní NENÍ.

V CSS2 byly objeveny některé problémy a chyby, které pracovní skupina pro CSS řeší. Běžný webdesignér si jich nemusí všimnout, dotknou se spíš implementátorů, ale musí být opraveny ještě před vydáním CSS3, které na CSS2 staví. Asi před měsícem byla revize CSS2.1 prohlášena za Candidate Recommendation a lze očekávat, že v příštím roce se její vývoj dokončí a stane se z ní finální Proposed Recommendation.

Teprve touto revizí (mohli bychom možná říci jakýmsi "servisním balíčkem") bude po 10 letech od vydání původní specifikace práce na CSS2 ukončena. Webdesignérům je to celkem šumafuk, ti CSS2 používali už dávno.

HTML verze 4

Situace je komplikovanější u HTML4. Specifikace HTML4 vyšla v roce 1998, koncem roku 1999 pak vyšla další verze HTML4.01, která řešila některé problémy HTML4. Tím byl vývoj HTML4 uzavřen (následovaly pak XHTML verze).

Zajímavé je sledovat reakce osob, které se na tvorbě HTML4 podíleli a jsou jim známé "zákulisní" informace. Ti totiž často specifikaci HTML4 kritizují jako nedokonalou a plnou řady chyb a problémů. Z pohledu některých z nich byl vývoj HTML4 zaříznut dřív, než byly problémy vyřešeny a HTML4 tak i po deseti letech zůstává (a zřejmě navěky zůstane) "nedokončena", žádné HTML4.02, které by jí dokončilo, již nevyjde. A já opět dodávám: webdesignérům je to celkem šumafuk, ti HTML4 používali už dávno.

HTML5

Podobně je to i s vydáním HTML5. Oním zmiňovaným rokem dokončení 2022 není rok vydání, ale opravdu až rok úplného dokončení specifikace. Tedy nejenom její sepsání, ale i implementace v prohlížečích, při kterém se objeví některé její nedostatky, jejich následné řešení úpravou specifikace, úprava implementací v prohlížečích dle upravené specifikace... Celé kolečko může proběhnout i vícekrát. Rok 2022 je odhadem, kdy to celé skončí.

Webdesignéry ale spíše zajímá ten první termín. Den, kdy budou moci začít HTML5 bez obav používat.

Podle plánu HTML WG
First Working Draft . . . 2007 Jun
Last Call Working Draft . . . 2008 Q2
Candidate Recommendation . . . 2008 Q3
Proposed Recommendation . . . 2010 Q2
Recommendation . . . 2010 Q3
jím má být konec roku 2010 (tento údaj jsem také použil v traileru), podle doporučení Iana Hicksona (které nakonec nebylo vzato v potaz) měl být plán následný:
First Working Draft . . . . 2007
Last Call Working Draft . . 2009
Candidate Recommendation . 2012
Proposed Recommendation . . 2022
Jako rok vydání Ian udává 2012 a následně nechává 10 let na řešení problémů. Tím jsme se dostali až k onomu zmiňovanému datu 2022. Webdesignérů by se opět nejvíc dotkl termín označený tučně.

Uvidíme, zda termín slibovaný na rok 2010 pracovní skupina pro HTML stihne nebo zda dojde spíš na Iana. V tuhle chvíli HTML WG už oproti plánu nabrala zpoždění (ten první draft, který plánovali na červen 2007, nestihli a uvidíme, zda letos ještě stihnou), ale to pořád ještě jde dohnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.