neděle 25. listopadu 2007

Canvas v Opeře dostal třetí dimenzi

Opera Software vydala experimentální build svého prohlížeče obsahující canvas s 3D rozhraním. Že Opera Software na 3D canvasu pracuje bylo známé již od jara, kdy Håkon Wium Lie předvedl na svém notebooku první ukázku, ale vše bylo až doteď schováno pod pokličkou.

Pokud si tento build Opery stáhnete, můžete se kochat 3D vykreslováním samotného prohlížeče bez pomocí pluginů, např. na stránce s rotující kostkou.

Zde musím zdůraznit, že HTML5 specifikuje značku <canvas> coby malířské plátno obsahující pouze 2D vykreslování a definuje způsob jeho rozšíření o další vykreslovací módy (a právě toho využívá Opera svým "opera-3d" módem), cituji:
This specification only defines one context, with the name "2d". If getContext() is called with that exact string for this contextId argument, then the UA must return a reference to an object implementing CanvasRenderingContext2D. Other specifications may define their own contexts, which would return different objects.

Vendors may also define experimental contexts using the syntax vendorname-context, for example, moz-3d.
O 3D grafiku v prohlížeči je ovšem velký zájem a tak se již dnes objevují pokusy o použití canvasu pro 3D, které používají dostupné 2D rozhraní canvasu a o onen "3D vzhled" se postarají výpočty v JavaScriptu.

Je až neuvěřitelné, jakých kvalit lze touto cestou dosáhnout i při zachování jaktakž použitelné rychlosti (často je to ovšem již na hranici). Pokud jste ještě nehráli Dooma v prohlížeči, tak se na malou ukázku Dooma pomocí 2D canvasu podívejte.

Canvas s 3D rozhraním dokáže totéž mnohem rychleji. Výpočty grafiky v něm nemá na starosti JavaScript, ale kód prohlížeče (zkompilovaný a mnohem rychlejší), navíc lze využít možností hardwarového zrychlení grafických karet.

Podle Anne Van Kesterena se přístup Opery k 3D canvasu trochu liší od přístupu Mozilla Foundation, která se implementací 3D canvasu rovněž zabývá. V tuto chvíli to nevadí, zatímco 2D canvas se nám pomalu stává realitou (podporuje ho trojka prohlížečů S. O. F. a pro IE existuje jeho emulace), 3D canvas ještě nějakou dobu zůstane spíše akademickou diskusí a na jeho jednotnou specifikaci bude dost času.

Více o canvasu:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.