čtvrtek 27. prosince 2007

Funkce getElementsByClassName má již několik implementací

Nedávno byla oznámena implementace funkce getElementsByClassName ve WebKitu. Po její implementaci v Opeře (dle Wikipedie již v připravované verzi 9.5) a implementaci v chystaném Firefoxu 3 máme opět trojku prohlížečů S.O.F. (neboli Safe Our Fear) kompletní.

Funkce getElementsByClassName je součástí specifikace HTML5, konkrétně části rozšiřující stávající DOM2 HTML. Své popularity se dočkala zejména s rozšířením tzv. přístupu unobtrusive JavaScript, který se snaží o lepší oddělení obsahu HTML stránky od popisu jejího chování pomocí JavaScriptu, a který výběr značek podle nastavené třídy hojně používá.

Funkce getElementsByClassName zpopularizovala, když se stala součástí trendových JavaScriptových knihoven, prostřednictvím kterých ji weboví vývojáři již delší dobu používají. Není divu, že někteří po jejím začlenění do DOM už nějaký čas volali.

Jelikož nativní implementace getElementsByClassName je rychlejší než jak její stávající JavaScriptová implementace, tak její implementace pomocí XPath, bude jistě v nových verzích trendových JavaScriptových knihoven využita.

Je to další ukázka, kdy nevadí, že v některých prohlížečích není novinka HTML5 dosud implementována. (Ostatně právě s tímto přístupem začala být HTML5 specifikace vytvářena.) Weboví vývojáři používající některou knihovnu (např. prototype) budou tvořit aplikace fungující všude. Ale v prohlížečích, které mají nativní podporu getElementsByClassName, bude aplikace běhat o něco rychleji.

1 komentář:

  1. S.O.F znamená Safari, Opera, Firefox. A rozhodně ne Safe Our Fear - což, otevřeně řečeno, v angličtině vůbec nedává smysl

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.