neděle 17. února 2008

Kolik testů bude potřeba pro HTML5?

Jedním z hlavních cílů HTML5 je interoperabilita. Na mé páteční přednášce o HTML5 v SoftEU padl jeden dotaz právě na ní.

Po dopsání specifikace (odhadem v letech 2010 - 2012) budou vytvořeny testy na její jednotlivé části. Hrubý odhad hovoří o 20 000 testech, které budou detailně ověřovat implementace HTML5 v prohlížečích (pro srovnání takový Acid3 obsahuje 100 testů).

Pokud se na základě zkušeností implementátorů naleznou ve specifikaci nedostatky (neimplementovatelné požadavky, dvouznačnosti nebo nejasnosti ve specifikaci atd.), budou specifikace a kontrolní testy opraveny, následně se testy opět provedou atd., až vzniknou minimálně dvě shodné implementace HTML5. Na to je vyčleněno zhruba 10 let.

Jsem zvědav, zda bude cíl, který se za celou stávající historii webu nepodařilo nikomu naplnit (dvě stejně se chovající implementace HTML neexistují!), do slibovaného roku 2022 dosažen.

Pro nasazení HTML5 na webu to sice nebude mít přímý vliv, to bude možné již v období 2010-2012 (připomínám, že některé části HTML5 jsou v prohlížečích implementované již dnes), ale vidina plně interoperabilního webu je stále lákavá.

Více viz FAQ - When will HTML 5 be finished?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.