pátek 6. června 2008

Tisk v HTML5

Včera do specifikace HTML5 přibyla krátká sekce Printing. V té se podrobně definuje, jak se má prohlížeč zachovat při volání metody window.print() nebo vyvolání tisku z uživatelského rozhraní prohlížeče, a zavádí události beforeprint a afterprint.

Pro mne jsou tyto události novinkou, ale podle všeho jsou již implementované v Internet Exploreru, tak je možná někdo znáte. V mailing listu WHATWG bylo jejich začlenění již kdysi navrhováno.

Tyto události mohou připravit dokument k tisku tam, kde kaskádové styly pro tisková média nestačí. Jako jednoduchý případ je uvedeno např. zobrazení aktuálního času při tisku ve stránce. Já bych byl rád, kdyby nás dokázaly zbavit i odkazů à la Vytiskni mapu na www.mapy.cz (a nejspíše i na většině dalších map a podobných aplikací), resp. ať tam ta tlačítka třeba i zůstanou, ale nechť vyvolání tisku z prohlížeče vyvolá stejný efekt jako tyto odkazy.

Během vyvolaného dialogu k tisku musí prohlížeč po proběhnuté události beforeprint buď zastavit všechny změny stránky (tedy JavaScript, animace obrázků, pluginy etc.) anebo si zapamatovat jejich podobu v momentu, kdy uživatel vydal pokyn k tisku (aby prohlížeč nakonec nevytiskl neco jiného, než co uživatel chtěl).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.