pondělí 18. srpna 2008

HTML5 parser v JavaScriptu

Henri Sivonen, autor experimentálního HTML5 validátoru (resp. conformance checkeru), přeložil pomocí Google Web Toolkitu svůj parser psaný v Javě do JavaScriptu. Na adrese livedom.validator.nu tak můžete snadno experimentovat s HTML5 parserem, aniž byste museli cokoliv instalovat.

Zajímavé není parsování validního kódu (zde výsledek asi nikoho nepřekvapí), ale právě parsování těch fragmentů HTML, které bylo v předcházejících specifikacích nedefinované. Nástroj není ani tak zajímavý pro webdesignery (ti si píší svůj kód stále stejně a zda prohlížeč akceptuje i jiný kód, jim může být v zásadě jedno), ale hlavně pro výrobce prohlížečů, autory parserů a knihoven pracujících s HTML.

Pokud se výrobci prohlížečů na HTML5 parseru shodnou (a je to skutečně možné, byť ne nevyhnutelné), bude se jednat o jednotný způsob parsování HTML.

Specifikace HTML5 parseru se stále dolaďuje a Henri svůj parser podle specifikace průběžně upravuje. Nejedná se o jediný existující HTML5 parser, existuje další projekt v Pythonu a experimentuje se i s Ruby nebo C#.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.