středa 16. září 2009

Hyperland - když se Stopařův průvodce stává internetovou realitou

Zhruba ve stejné době, kdy byly vytvářeny základní kameny Webu, vznikl i dokumentární film Hyperland, ve kterém Douglas Adams (jako autor scénáře i hlavní herec) představil svět, kde televize již není lineární, nudná a neinteraktivní, ale hypertextová, multimediální a interaktivní. Svět, který se velmi podobá Internetu (a zejména Webu), jak jej známe dnes.

V téměř hodinovém snímku z roku 1990 se mu podařilo představit možnosti, které počítače a internet brzy nabídnou, v rozsahu, o jakém se Douglasovi patrně snilo, když si představoval svého elektronického Průvodce po galaxii.

Ve filmu Hyperland najdete řadu zajímavých faktů, účinkuje v něm i otec hypertextu Ten Nelson nebo Hans Peter Brøndmo, tvůrce myšlenky micon (kontextových ikon uvnitř videí).

Ať jste online novinář nebo webdesigner, až budete mít chvilku čas, určitě se na celý Hyperland podívejte. Je zajímavé vidět, co vše bylo očekáváno před dvaceti lety. Film je dostupný online pomocí služby Google Video:



1 komentář:

  1. Supr video, díky za tip. Myslim, že dneska už nejsme technologicky moc daleko od realizace tý 3D virtuální reality, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.