pátek 11. prosince 2009

První verze akcelerovaného 3D v prohlížečích je na světě

Pod hlavičkou Khronos Group byl vydán první draft specifikace WebGL. K této aktivitě se hlásí Apple, Google, Mozilla i Opera (absence Microsoftu se u podobných aktivit již stala pravidlem).

Práce začala loni na jaře, kdy se výrobci sice již shodli, že akcelerované 3D na webu bude časem nutností, ale nebyli se schopni dohodnout, jak má toto rozhraní vypadat a začali si (téměř každý) vyvíjet své vlastní. Právě včas zasáhl Khronos Group, který přinesl nejen neutrální půdu pro přípravu nového standardu, ale také potřebné know-how (pod jeho patronátem se vyvíjí např. OpenGL). Zřejmě se jednalo o dobrou volbu, protože se výrobci prohlížečů (ti jmenovaní) přidali.

Chcete si to vyzkoušet? Máme implementace

Současně s první pracovní verzí specifikace jsou k dispozici i její první implementace. (Také začínáte mít pocit, že v Khronos Group to šlape poněkud lépe než u W3C?) Jedná se zatím o experimentální implementace dostupné jen pro testování. Jednu najdete v nočních buildech Firefoxu (návod, jak ji zapnout), další najdete v Chromiu a nočních verzích WebKitu.

Pro vyzkoušení nových 3D možností si zkuste dema nebo stránku x3dom.

Já tleskám a jdu si to také zkusit.

P.S.: Ještě k Microsoftu. Komunikace na Twitteru mezi Arunem (Mozilla) a Chrisem Wilsonem (Microsoft): upozornění, reakce, reakce, reakce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.