pátek 5. března 2010

Vyšla další verze HTML5 - tentokrát přehlednější

Včera vydalo W3C další pracovní verzi specifikace HTML5. Je rozdělena do několika dokumentů a na své si tentorkát přijdou i ti, kdo se v předchozích dokumentech nevyznali.

  • HTML: The Markup Language - přehled značek HTML5 se zdůrazněním změn oproti HTML4 (novinka - asi první dokument, po kterém sáhne běžný kodér)
  • HTML5 differences from HTML4 - podrobný soupis rozdílů HTML4 a 5
  • HTML5 - vlastní specifikace (nejdelší dokument)
  • HTML Canvas 2D Context - původně součást HTML5 spec. o značce canvas, vyčleněná do separátního dokumentu
  • HTML Microdata - separátní dokument o mikrodatech (vyčleněný podobně jako canvas)
  • HTML+RDFa - separátní dokument o používání RDFa v HTML5
Dodatek Additional Requirements for Bidi in HTML v našich končinách již tolik zajímavý není.

Jak se pracovní skupině pro HTML daří?

Já myslím, že docela dobře. Od roku 2007, kdy byla založena a kdy vznikl i tento blog, se udělalo hodně práce. HTML5 za tu dobu přestalo být suchou teorií, které nikdo nevěří. Začíná být používáno a skloňováno ve všech pádech, není snad prohlížeče, který by nějakou rozumnou část HTML5 neimplementoval. Snad všichni si dnes již uvědomili, že HTML5 je budoucnost (a de facto už i přítomnost).

Věci, které se od začátku jevily jako nesmyslné, se ukázaly jako nesmyslné. Pracovní skupina byla např. založena s plánem do prosince roku 2010 (to už je za dveřmi), do kterého mělo být HTML5 kompletně hotovo (i s referenčními implementacemi v prohlížečích!!). Nevěřil tomu snad nikdo (ani členové HTML WG), ale v zakládací listině to tak stálo. Do konce roku bude proto muset W3C nějak schválit pokračování činnosti HTML WG a stanovit další termíny. To jsou ale spíš byrokratické věci, které nás tolik nezajímají. Vlastnímu HTML5 se daří.

3 komentáře:

  1. Kde sa teraz nachadzaju specifikacie pre technologie ako offline browsing alebo javascriptove vlakna? Maju vlastnu specifikaciu a uz viac nie su sucastou HTML5?

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou nyni v oddelenych dokumentech, jejich vztah k HTML5 je tak trochu schozofrenni, viz Malá reorganizace HTML5 aneb spin-offs

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.