čtvrtek 24. června 2010

Internet Explorer 9 podporuje canvas. I s akcelerací

BREAKING NEWS - Když jsem na podzim psal "investigativní" článek o tom, co vše se nejspíš objeví v Internet Exploreru 9, dávalo mi mé okolí najevo svou velkou skepsi. Uplynulo půl roku, nějakých 80% z něj se již splnilo a já pomalu přemýšlím, zda jsem neměl být na podzim nakonec odvážnější.

Dnes je již jasné, že IE9 bude obsahovat canvas. A jelikož je výstup IE9 hardwarově akcelerovaný, bude i tento canvas akcelerovaný (a tedy možná i pekelně rychlý).

Oznámil to Microsoft v posledním blogpostu.



Canvas - všechno, co umí (třeba i Wolfenstein v JavaScriptu a další), co bylo v IE6 - IE8 nutné emulovat JavaScriptem a tudiž bylo pekelně pomalé, bude v IE9 pekelně rychlé.

Další velký skok ve vývoji webu!! Mnohem větší než třeba lepší podpora selektorů nebo vyřešení CSS renderovacích chyb. Ty totiž byly sice nadmíru otravné, ale dalo se s nimi žít (a dlouhé roky jsme s nimi žili), zato canvas otevírá webovým aplikacím celou novou dimenzi.

A nejedná se zdaleka jen o hrátky typu Doom v prohlížeči, ale i takové plnohodnotné vývojářské IDE v prohlížeči nebo o nástroje, které zásadně překročují omezení dnešního boxmodelu v prohlížečích - co třeba takové "zaoblené" obtékání obrázků? A miliony dalších použití, které nás zatím vůbec nenapadly.

Jasně na rozšíření IE9 si ještě pár let počkáme, ale přesto dnešním dnem nastala změna. Do teď řada lidí k canvasu přistupovala jako k něčemu, co IE nikdy nebude podporovat, tudíž to v něm nikdy nebude pořádně fungovat a když, tak děsně pomalu pomocí JS emulace. Dnes lze k canvasu přistupovat jako k něčemu, co v fungovat bude a pořádně a stejně rychle jako v jiných prohlížečích a je jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Pokud jste dosud canvas striktně ignorovali, možná stojí za to o něm od teď začít aspoň lehce uvažovat.

BTW Možnosti canvasu si můžete sami vyzkoušet v nové ukázkové verzi IE9. Já si to nemám teď, kde vyzkoušet, ale pokud budete mít tu možnost vy, zkuste, jak v něm ty nejznámější canvasové projekty a dejte mi prosím vědět.

Související

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.