pátek 6. června 2008

O HTML5 na TechCrunch

Na serveru TechCrunch nedávno vyšly dva články zabývající se HTML5.

Ten první The Next-Gen Web: Browser Storage Support se zabývá offline úložišti a soustředí se na jejich podporu v prohlížečích. Většina obsahu článku nebude pro čtenáře tohoto blogu velkou novinkou. Na konci ve shrnutí autor Nik Cubrilovic píše:
Je velmi neobvyklé, aby se nová technologie jako lokální úložiště v prohlížečích dočkala tak široké pozornosti a byla převážně založena na jediné specifikaci.
Což je hezké, ovšem zatím se ještě nesjednotily rozdíly mezi implementacemi v Google Gears a v blížícím se Internet Exploreru 8, byť se na obojím snad pracuje.
U lokálních úložišť a cachování (pozn. překl. myslí tím offline aplikace) je tak zatím vítězem otevřený standard. Alternativní řešení pravděpodobně vymizí nebo se přizpůsobí a implementují stejné API.
Druhý článek se jmenuje The Next-Gen Web: HTML5 - Will We Ever See A Real Standard?, vrací se do historie a spekuluje nad tím, zda HTML5 náhodou nepotká stejný osud jako HTML3 (to je historická verze HTML, která zcela propadla, nikdy se nedokončila a neimplementovala).

Ačkoliv se předpověď autora článku může vyplnit, přesto zde vidím několik rozdílů. Snaha o vytvoření HTML3 neprošla, protože ho v zásadě nikdo nechtěl implementovat, prohlížeče (hlavně ty dva) mezitím válčily mezi sebou a nějaká standardizace je zas až tak nezajímala.

Dnes je situace jiná, prohlížeče HTML5 implementovat chtějí a nejenom že chtějí, oni ho již pomalu implementují. Není náhodou, že odhadem více než polovina celé HTML5 specifikace se dočkala nějaké implementace alespoň v jednom prohlížeči, byť průnik zatím není příliš velký (myšleno průnik jako část implementovanou komplet všemi prohlížeči).

Ve zbylých bodech (rozsáhlost specifikace, trvání její přípravy) lze dát článku pravdu. Je ovšem otázkou, zda pro neúspěch HTML3 byly klíčové právě tyto body nebo naopak to, co jsem popsal já výše.

A citace ze závěru článku:
Historie Webu nám ukazuje, že je tu obvykle jen jeden vítěz, uživatelé pravidelně migrují k jedinému vyhrávajícímu řešení, které se samo prohlásí za standard.
Je pro mne zajímavé sledovat, jak se zprávy o HTML5 pomalu přestávají objevovat jen na stránkách určených pro "technologické hračičky" a HTML5 je pomalu objevováno i v bussiness prostředí (slovo pomalu jsem ztučnil, protože ten posun v povědomí bude trvat dlouho; určitě neproběhne v tomto roce nejdříve tak v roce příštím).

6 komentářů:

  1. určitě tam není "výtěz" ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Toho, že HTML 5 skončí jako HTML 3 se neobávám. Obávám se spíš, aby to neskončilo jako CSS3, které po x letech od plánovaného uvolnění přešlapuje na místě a nic nenasvědčuje tomu, že se dostane do finále. Ono je dobré rozumně zvážit síly, rozsah a formu práce. Jak tak čtu o nově přidávaných novinkách do specifikace a práci skupiny, začínám mít docela obavy.

    OdpovědětVymazat
  3. jasnapaka: Zrovna o termín bych se nebál, ten přehnaně optimistický rozhodně není. Viz to jak se všichni diví, proč je ten konec tak daleko. Hixie se zatím v odhadech strefoval, tak doufám, že bude i nadále.

    OdpovědětVymazat
  4. Hixieho termíny, co nadělaly větší paseku než přínos, znám. Bavím se o tom prvním tj. o roku 2010 (či v podání Hixieho 2012). Tj. ty termíny, kdy pracovní skupina složí výsledky své práce. Že se budou dle Hixieho dalších 10 let dolaďovat a reagovat na připomínky implementátorů, to i chápu. Nicméně dopracovat se k plánovanému 2010/2012, to bude fuška. Jsem spíš skeptik.

    OdpovědětVymazat
  5. Když sleduju derivaci - kolik se toho za poslední rok udělalo (stačí projet zpětně tenhle blog) a porovnávám, s tím, co třeba dělají jiné skupiny (třeba zrovna CSS WG), tak mi ten termín vůbec nepřipadá nereálný. Možná, že v mailing listu desítky lidí jen drbají mezi sebou o maličkostech, ale na pozadí toho se věci sunou dopředu, ať už to dělá Hixie sám nebo s několika málo lidmi. Za každým velkým cílem stojí malé kroky a ty se IMHO teď dělají docela dobře (neměřím o kolik by to mohlo být v ideálním světě ještě lepší, ale to, co se skutečně děje).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.