středa 19. září 2007

80 procent případů použití

Někdy se ptáme, proč do HTML nepřidat ještě tuhle vlastnost, nebo tuhle a pak ještě tamtu, vždyť jsou zaručené případy, kdy se to hodí. Nedávno bylo v souvislosti s přidáváním nových vlastností do HTML5 zmíněno pravidlo 80%, neboli Paretův princip. Pokud je Paretův princip pro vás stejně jako pro mně novinkou, čtěte dál.

Ian Hickson píše:
While every USER has to be catered for, the same is not true for every possible use case from the content producer side. For example, at the moment it is not in the scope of HTML to handle writing photo editing applications like Photoshop or movie editing applications like Final Cut Pro. While it may be possible to write such applications in HTML today if you are rather masochistic, it is not something that HTML makes easy, and it is not likely that we will make it easy in HTML5.
We want to keep the language as simple as possible while still catering to the majority of content producers (and while catering to all users).

Note that the "80" value is arbitrary. It is just meant to symbolise the fact that we don't want to cater to all use cases, we only want to cater to the most common ones.

2 komentáře:

  1. Já tomu anglickému citátu moc nerozumím. Nešlo by to prosím přeložit?

    OdpovědětVymazat
  2. K publikovatelnému překladu jsem se nedostal, tak jen výtah:
    Zatímco by se mělo dostat na každého UŽIVATELE, totéž neplatí pro každý 'use case'. Jazyk by měl zůstat co nejjednodušší při pokrytí většiny (názorných 80%) případů použití.

    (Ten uživatel na začátku je zmiňován v kontextu debaty, která je zmiňována v původním mailu, aneb 100% pokrytí uživatelů = hezká přístupnost.)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.