úterý 11. září 2007

HTML pro všechny

Nedávno se objevila nová doména HTML4ALL spojující několik osob částečně kritizujících dění v HTML WG. Vedle wiki obsahuje mailing list s veřejným archivem.

O některých neshodách jsem psal např. v příspěvcích Jak vyřešit problémy webu? a Molly na návštěvě u WHATWG.

Za cca 3 týdny existence HTML4ALL se nestalo nic obzvlášť zajímavého. Skupina přemýšlí, jaké si dá logo a hledá smysl své existence.

Nejsem si zcela jist, kam přesně tuto skupinu zařadit (což je opravdu těžké, když ještě sami nemají úplně jasno, proč existují 8-), skupina si neklade za cíl tvorbu nové specifikace (tedy konkurenci HTML5), spíš mi vyznívá jako jakási kontrolní skupina, která chce sbírat feedback proti některým nedostatkům (alespoň jak nedostatky vidí její členové) připravované specifikace HTML5, které pak hromadně vznese.

V zásadě nic špatného. Pokud by to mělo za následek snížení počtu půtek a nekonečných diskusí v mailing listu HTML WG, které někdy začínaly být osobní (ty by se mohly částečně přesunout do HTML4ALL a zůstaly by hlavně debaty řešící specifikaci), hlasuji pro.

Myslím si, že HTML4ALL v žádném případě není tím, kdo by byl schopen vyřešit problémy dnešního webu, přečtěte si jejich mission statement, ale zastupuje důležitou podmnožinu názorů, která by měla být brána v úvahu (viz nedávný příspěvek).

Pokud však HTML4ALL jako skupina uspěje, najde smysl své existence, získá dlouhodobé členy a vyprodukuje nějaké výsledky, cítím z dlouhodobého hlediska opět další zeslabení vlivu W3C nad vývojem webu.

Kdykoliv se důležité debaty a rozhodování přesunou z půdy W3C jinam, W3C trochu ztratí. A to se poslední dobou opakuje stále častěji, viz WHATWG, Microformats.org a další. To vše jsou zajímavé aktivity, které vznikly proto, že pod křídly W3C nenašly pro sebe vhodné místo.

Křižník W3C pomalu začíná nabírat vodu. Ještě se nepotápí, pluje klidně po hladině, na první pohled není vidět žádný problém, ale nezdá se, že by posádka díry stihla zaslepit dřív, než se spodní paluba naplní vodou až přespříliš. To může nastat až za řadu let, ale čím dál víc se jeví jako neodvratitelné.

Tento příspěvek berte prosím s velkou rezervou. HTML4ALL je právě rodící se miminko a je těžké odhadnout jeho budoucnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.