úterý 27. listopadu 2007

Základní principy HTML

Pracovní skupina pro HTML včera vydala svůj první dokument. Jedná se o HTML Design Principles (first draft) neboli základní principy, jimiž se bude řídit vývoj hlavního jazyka webu v připravované specifikaci HTML5.

Principy jsou seřazeny do čtyřech skupin. Pokusil jsem se je přeložit do češtiny:

Kompatibilita
Užitečnost
Interoperabilita
Přístup pro všechny

Ze seznamu by mělo být jasné, kam HTML5 ideově míří. Ke každému bodu nabízí originální dokument podrobnější vysvětlení.

Pokud dokument pečlivě přečtete, jistě si všimnete i malého náznaku byrokracie W3C. Například onen detailní rozbor hlasování v úvodu, kolik hlasů bylo pro a kolik proti.

Osobně bych místo těchto principů nejraději viděl rovnou specifikaci tak, jak to dělá WHATWG, která vydala první draft HTML5. O efektivitě pracovních skupin W3C svědčí jimi vydané dokumenty a připomínám, že tento dokument je jediným, který od svého březnového založení HTML WG vyplodila. Doufám, že příští rok bude pro HTML WG plodnější.

3 komentáře:

  1. Z nedostatku hmatatelných výsledků skupiny bych ani tak nevinil byrokracii W3C, jako spíše její demokracii. Vzhledem k velkému počtu zúčastněných je těžké se na čemkoli shodnout a jakmile vedoucí skupiny prohlásí nějaké téma za projednané a uzavřené, okamžitě se probudí řada diskutérů, kteří téma chtějí projednat znovu a vedoucího obviní z celé řady "zločinů", od prosté ignorance až po totalitarismus. Situace WHATWG je jednodušší, protože nevyžaduje konsensus a slovo předsedy je zákon ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. jeden Hixie vládne všem,
    jeden jim všem káže,
    jeden všechny přivede,
    do temnoty sváže!

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.