pondělí 21. dubna 2008

Web Forms 2 do WebKitu v rámci Google SOC

Specifikaci Web Forms 2.0, která - byť zatím separátním dokumentem - je součástí HTML5, implementovala pouze Opera. Pro ostatní prohlížeče existují různé emulace, např. projekt webforms2 na Google Code, ale ty mají do produkční kvality daleko.

Proto mě potěšilo, že v rámci akce Google Summer of Code, které se účastní i WebKit, se objevil projekt implementace Web Forms 2 do WebKitu. Podle popisu projektu nebude student Michelangelo De Simon, který se k úkolu přihlásil, implementovat celou specifikaci, ale odhadem tak 40 %.

Jsem zvědav, zda se Michelangelovi jeho projekt povede (úspěšnost projektů v Google SOC není příliš velká). Navíc ostatní implementátoři v tuto chvíli vyčkávají, než Forms Task Force rozhodne, zda budou Web Forms 2 do HTML5 zahrnuty tak jak jsou nebo zda se před tím dočkají nějakých změn.

5 komentářů:

  1. K poslednímu odstavci. To je jedna věc, které se při implementaci nedokončených specifikací docela bojím. Možná je to jen můj dojem, ale v poslední době se kolikrát implementují i věci z částí specifikací ve vývoji, které nelze označit za moc stabilní. Jestli kdysi byl problém v podobě nestandardních rozšíření, do budoucna to může být problém s nestandardními implementacemi.

    OdpovědětVymazat
  2. A naopak - bez feedbacku z prvotních implementací se specifikace těžko vyvine ve stabilní.

    OdpovědětVymazat
  3. O tom žádná, ale když tak sleduju dění, tak nevím nevím. Tvůrci prohlížečů se jakoby rozhodli, že budou za každou cenu implementovat nové skvělé věci ze specifikací ve vývoji a referovat o tom v blogách na znamení toho, jak jsou inovativní. Problém ovšem nastane až nedejbože tyto featury ve větším měřítku dostanou na web, a následně se "drobně" upraví specifikace. Co udělají tvůrci prohlížečů? Upraví implementaci a rozbijou pár webů? Nebo budou improvizovat a ponechají staré i nové chování? Problém není v samotné implementaci, ale v nerozlišení toho, co je pro tvůrce webu "stabilní" a co ne. Na inteligenci tvůrců webu bohužel nelze spoléhat. Btw. hezky je tohle řešeno v implementaci podobných věcí v CSS, kde to Firefox implementuje skrze vlastností začínajících "-moz". Opera má tuším "-o".

    OdpovědětVymazat
  4. "ve větším měřítku dostanou na web" - to přeci jenom ještě pár let nehrozí.

    U (X)HTML prostě nikdo nevymyslel, jak přidávat věci jinak než standardním způsobem, podobně jak je to vyřešeno v CSS nebo JavaScriptu. A možná to ani vymyslet nejde.

    OdpovědětVymazat
  5. JasnaPaka: ještě důležitá citace z podmínek pro přechod specifikace z draft stavů do recommendation stavů: "the Working Group SHOULD be able to demonstrate two interoperable implementations of each feature".

    Tedy implementace i v době draftů nejsou nějakou přehnanou aktivitou, ale nutností.

    Zdroj: http://www.w3.org/2005/10/Process-20051014/tr.html#cfr

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.