čtvrtek 30. července 2009

Malá reorganizace HTML5 aneb spin-offs

Poměrně dlouho se vedla debata, zda všechny části specifikace HTML5 do ní skutečně patří. Její editor Ian Hickson na rovinu přiznal, že je pro něj snazší starat se o jednu velkou specifikaci než o řadu menších, což je pro něj důvod, proč vše udržuje pohromadě.

Tlak na rozdělení do menších specifikací postupně sílil, a tak v této době dochází k vyčlenění (spin-off) několika částí HTML5 do samostatných specifikací, a to hlavně:
  • Web Storage (jednoduché úložiště klíč-hodnota rozšiřující cookies)
  • Web Database (plnohodnotná SQL databáze přezdívaná SQL storage nebo SQL5)
  • Server sent events (možnost přijímání událostí ze serveru)
  • Web Sockets (peer-to-peer komunikace mezi webovými prohlížeči)
Více viz plný přehled.

Můžete si všimnout, že jádra HTML5 se rozdělení nedotklo, jedná se opravdu jen o vyčlenění funkčních celků, které můžou existovat samostatně.

Zda bude tohle rozdělení ve výsledku dobré nebo ne ukáže čas. Na jednu stranu je rozhodně snazší orientovat se v několika menších dokumentech než v jednom velkém. Na druhou stranu cítím, že u takové vyčleněné specifikace spíš hrozí, že se na ni prostě zapomene, nikdo se jí nebude věnovat a ona umře a nedivil bych se, kdyby k tomu minimálně v některých případech došlo.

A na závěr z komunikačního hlediska je lepší mít všechny zmíněné vlastnosti označené hromadně nálepkou HTML5 než používat kryptografické názvy dílčích specifikací. Dodnes z toho těží snad všichni implementátoři včetně Microsoftu. Ovšem to je hlavně rétorický problém, který lze snadno oblafnout. Vždy je možné vyčleněné specifikace označit jako moduly HTML5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.