čtvrtek 21. ledna 2010

Google spouští HTML5 verzi YouTube. Bez reklam.

Google včera oznámil spuštění verze YouTube používající možnosti přehrávání videa HTML5. Vedlejším efektem je, že se vám při přehrávání videa nezobrazují reklamy.

Nové značce <video> z HTML5 se věnuji od počátku tohoto blogu, můžete zde tak snadno najít téměř celou její historii. Detailnější popis najdete v příspěvcích Zkoušíme audio a video v Safari a Ukázka podpory videa ve Firefoxu 3.1.

HTML5 variantu YouTube si můžete aktivovat na stránce http://www.youtube.com/html5 Podporovány jsou pouze prohlížeče Google Chrome a Safari (Firefox sice HTML5 video umí, ale neumí kodek, ve kterém jsou videa YouTubu - tuším se jedná o H.264).

Po přepnutí můžete používat YouTube stejně jako dřív, s tím že se vám videa místo ve Flashovém přehrávači budou přehrávat přímo v HTML; zkuste si to na libovolném videu. Na některých stránkách se mi i přesto videa přehrávala ve Flashi (např. na stránkách s uživatelskými profily nebo u embedovaného videa na webech třetích stran).

Jediným omezením, na které jsem narazil, je absence fullscreenu. Tu totiž Chrome ani Safari nemají, v tuto chvíli ji podporuje asi jenom Firefox.

Závěr

HTML5 verze YouTube je (až na onen chybějící fullscreen) použitelná a můžete si ji bez obav sami zapnout, ať již jen na zkoušku nebo na trvalo.

Jedná se o ukázku dalšího mezníku, který technologie ze sbírky HTML5 dosahují. Je to ovšem ukázka omezená - verze YouTube, která by fungovala pomocí HTML5 v každém prohlížeči, se totiž jen tak nedočkáme. Problémem je zatím neexistující jednotný kodek, který by byl schopen splnit požadavky všech výrobců prohlížečů. Ovšem podobné snahy jako je HTML5 verze YouTube nebo ThePiratBay v HTML5 mohou hledání jednotného kodeku akcelerovat.

16 komentářů:

  1. V Ubuntu mě to nějak nejde, ale je pravda, že ho mám trochu rozdr*né.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned jsem to vyzkoušel, ale kvalita obrazu je o řád horší než ve flashové verzi. Rychle jsem zase přepnul zpět. :)

    OdpovědětVymazat
  3. @Aleš Fakt? V čem jsi to zkoušel? U mě to v Chromu běhá v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  4. Třeba na Windows (nevím, jak je to na Linuxu, MacOS, ...) by se kodek mohl vybírat z operačního systému. Přeci jenom pokud má člověk koupený CoreAVC, tak by mu mohl fungovat H264 v 720p na netboocích.

    OdpovědětVymazat
  5. @Anonymní O použití kodeku z OS se uvažuje. Firefox v tomhle směru něco začal tvořit. Nesledoval jsem, jak je daleko.

    OdpovědětVymazat
  6. @Anonym Tohle by mělo být ono GStreamer https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=422540

    OdpovědětVymazat
  7. @Martin Hassman: Ale to vypadá, že to testujou jen na Fennecu.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkoušel jsem to v Chrome na OS X. Stejné video vypadalo dost kostičkovaně oproti flash verzi.

    OdpovědětVymazat
  9. @Arcao Možná je tak aktuálně označený bug, ale plánovalo se to i pro desktop.

    OdpovědětVymazat
  10. @Aleš Zkoušel jsem Safari na Macu a Chrome na Windows. V obou případech žádný problém. Zkus schválně porovnat i to Safari.

    OdpovědětVymazat
  11. To kostičkování závísí na tom, co se přehrává. Navíc jsem si všiml, že tak úplně nesedí časová osa.

    OdpovědětVymazat
  12. @Michal Nebyl by příklad takového kostičkovaného videa? Když to všichni okolo mě vidíte, začíná mi být líto, že se na ty kostičky taky nemůžu podívat 8-)

    OdpovědětVymazat
  13. Chrome a Safari nemají *absenci* fullscreenu? To bude asi spíš menší omyl.

    OdpovědětVymazat
  14. @v6ak Fullscreen mód u přehrávaného videa je opravdu novinka loňského podzimu. Pokud vím, Chrome ani Safari jej zatím nepodporují, což je i důvod, proč na YouTube v HTML5 módu nelze spustit videa ve fullscreenu, jak byl jinak uživatel u Flashového YouTube zvyklý.

    OdpovědětVymazat
  15. Re: kostičkové video
    V Ubuntu a Chrome to pekne vidieť napr. na tomto videu.
    http://www.youtube.com/watch?v=ka4tCkYXHiE
    Mne sa zdá že to spôsobuje zväčšenie alebo zmenšenie obrazu oproti originálnemu videu.
    Ako by sa to video nevyhladzovalo.

    OdpovědětVymazat
  16. @Gabo Díky za příklad, je to na něm opravdu dobře vidět.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.