pátek 4. května 2007

Ian Hickson a Dave Hyatt editory

Hlasování se blíží ke konci (dnes je poslední den) a již je téměř jisté, že editoři specifikace (tedy ti, kdo na základě diskusí a rozhodnutí skupiny průběžně vytváří text specifikace) budou Ian Hickson a Dave Hyatt.

Ono téměř zatím visí na jednom hlasu "proti" Dominika Tomaszuka, který ovšem nepřipojil žádný komentář (což měl), proto předpokládám, že nebude rozhodující. Ještě nedávno zde byl druhý hlas "proti" Johna Boyera (předsedy Forms WG) požadující třetího editora právě z Forms WG. Hlas byl po debatě o spolupráci HTML WG a Forms WG (vytvoření společné Task Force) před chvílí stažen.

V nejbližších měsících se bude debatovat, které části adoptovaného HTML5 (adopce také ještě neprošla, nicméně i zde předpokládám, že projde) ponechat a dále upravovat, a které raději napsat znovu od nuly. Asi se nikdo nebude divit Ianu Hicksonovi, když bude spíše preferovat první variantu před proškrtáváním specifikace, nad kterou strávil několik let.

Původně mě Hyattovo navržení trochu překvapilo. Ian a Dave se již řadu let znají (poprvé pravděpodobně z projektu Mozilla), oba jsou členy WHATWG a tak se naskýtá otázka, zda nesdílejí stejné názory a jejich pohled nebude jednostranný.

Z reakcí lidí, kteří Iana i Dava znají, bylo znát něco jiného. Dave je občas Ianovým nemilosdrným kritikem. A Dave se již dal znát, že s Ianem ne vždy souhlasí. V konferenci odmítl zrušení verzování HTML, což je jedno z dogmat HTML5 a včera se o repetition modelu HTML5 prohlásil, že je třeba ho napsat znova od nuly.

Ať tak či tak, Ian Hickson již nebude v pozici "osvíceného diktátora", jak někteří jeho funkci ve WHATWG popisovali, ale bude čelit přísné kritice, což pravděpodobně přinese řadu dohadování navíc, ale nakonec by se mělo projevit v kvalitě výsledné specifikace.

Ostatně uvidíme sami, jak spolu oba editoři budou vycházet.

1 komentář:

  1. Osobně si také myslím, že verzování dokumentu by nemělo být vyloučeno. A to právě proto, aby bylo možno příslušné dokumenty správně zpracovávat i po letech. O potřebě nějakého verzování se už v minulosti přesvědčily systémy, které také začínaly jako "bezverzové" a dnes zpětně verzování doplňují.

    Se snahou o (ne)podporu té či oné verze dokumentu to IMO nemá nic společného, to je záležitost obchodního rozhodnutí tvůrce klienta pro práci s dokumenty.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.