sobota 19. května 2007

Rozhýbejme obrázky v opeře

Od rozšíření textového HTML o obrázky v roce 1993 se ve vztahu HTML a média nic zajímavého neudálo (to máme už nějakých 14 let).

HTML můžeme objecty a embedy záplatovat, ale tou nejmediálnější značkou přímo podporovanou prohlížečem zůstavá <img>. A přitom web je dnes samá online televize, podcasty, youtube...

HTML5 navrhuje podporu médií přímo v prohlížečích prostřednictvím značky <video> a <audio>.

Håkon Wium Lie (Opera) na toto téma napsal:
A call for video on the web

It's time to make video a first-class citizen of the web. We, the users, have video cameras in our pockets and the bandwidth to tranfer more clips and streams than we can watch. What's missing is a an easy way to integrate video into web pages, and native support for video in browsers. We, the web community, should address this by adding a video element to HTML:

<video src="demo.ogg">
Detaily implementace

Specifikace je obsáhlejší, než by se mohlo zdát. Kromě základní funkcionality spusť video, zastav, přehraj opakovaně apod. specifikuje detailně řadu stavů, které mohou nastat. Například stahování videa bylo přerušeno z důvodů problémů sítě nebo stahování videa bylo přerušeno na popud uživatele, nastala chyba v dekódování videa apod. Vše včetně popisu, jak má prohlížeč na tyto stavy reagovat.

Vychází se z filosofie, že prohlížeče by tyto stavy musely stejně obsloužit a pokud by nebyly specifikovány, nenajdeme nakonec dva prohlížeče, které by se chovaly stejně.

Jedná se o přístup, který se prolíná celou specifikací HTML5 včetně specifikace zpracovávání tag soup.

Co není dosud jasné

Ačkoliv HTML5 bude v nejbližších měsících procházet u W3C revizemi, je podpora multimédií natolik atraktivní, že zcela jistě ve specifikaci zůstane. Co se může změnit je přesná podoba implementace.

Během vývoje u WHATWG zůstaly dvě hlavní námitky, které mohou být znovu otevřeny:
  • Žádné GUI - specifikace spoléhá, že si tvůrce stránky vytvoří vlastní ovládací prvky (tlačítko play, stop, posuvný ukazatel přehrávané části videa), u současného způsobu vkládání videa pomocí pluginů se ovládacími prvky zabývat nemusíte. V komentářích mne Jan upozornil, že GUI do specifikace nakonec přidáno bylo.
  • Podporované formáty - ačkoliv prohlížeče mohou podporovat různé formáty videa, je vhodné stanovit minimálně jeden povinný formát, který bude fungovat všude (podobně jako u obrázků). V HTML5 je vybrán Ogg Theora, mj. protože se jedná o zdarma dostupný formát (dokonce open source). Vzhledem k tomu, že Ogg Theora nepatří mezi časté formáty videa, panují na toto rozhodnutí rozdílné názory.
Hurá do opery

Pokud chcete podporu videa vyzkoušet, na labs.opera.com je k dispozici experimentální build prohlížeče Opera obsahující podporu videa Ogg Theora (pokud již Operu používáte, zvolte při instalaci raději separate install).

Vývojáři Opery připravili několik dem pro vyzkoušení tohoto buildu:

5 komentářů:

  1. Akoze nema GUI? Co som teraz pozeral v specifikacii, tak je tam atribut controls (boolean), ktory specifikuje, co sa ma ovladanie zobrazit, alebo nie. GUI sa zobrazi automaticky, ak je zakazany JS...

    OdpovědětVymazat
  2. Část "...nebyly nespecifikovány..." by asi spíš měla znít "...nebyly specifikovány...", takhle to má v češtině opačný význam ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jan: Tak ted koukam, ze to nakonec skutecne pridali a uz koncem brezna 8-(

    Ja si pamatuju, jak Hixie na tenhle pozadavek rekl ne, pak se vedla jeste nejaka diskuse, ale mail kde to nakonec schvalil nedokazu najit. Bud mi neco uteklo, nebo to mailing listem vubec neproběhlo. Díky, opravím to.

    Vilem Malek: Ha, "nespecifikovány" je preklep, opravim.

    OdpovědětVymazat
  4. dobrý nápad, ale je na 98% pravděpodobné, že ho nejmenovaná firma z redmondu bude sabotovat nebo přinejmenším si ho "přiohne" a bude razit podporu nějakého jiného formátu

    OdpovědětVymazat
  5. vfb: Tohle platilo možná před pěti lety, dnes jsme někde jinde.

    Jelikož architekt IE je zároveň předsedou HTML WG, ušil by na sebe pěknou ostudu, pakliže by skupina pod jeho vedením vytvořila standard, který by IE následně ignoroval.

    Dopadnout to může samozřejmě jakkoliv a je brzo na nějaké závěry, ale vidím reálnou šanci, že ke společnému standardu lze touto cestou dojít.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.