čtvrtek 12. července 2007

Budoucnost webu očima jeho tvůrce

Magazín ITworld.com přinesl rozhovor The future of the Web as seen by its creator, ve kterém zpovídá tvůrce webu Tim Berners-Leea. Rozhovor se točí okolo sémantického webu, ve kterém TBL vidí budoucnost.
So, for example, if you are looking at a Web page, you find a talk that you want to take, an event that you want to go to. The event has a place and has a time and it has some people associated with it. But you have to read the Web page and separately open your calendar to put the information on it.... So the Semantic Web is about data integration.
V současnosti jsou realizaci sémantického webu nejblíže asi Mikroformáty, které se snaží o jeho integraci do HTML. Pokud jste o Mikroformátech neslyšeli, přečtěte si čtyřdílný seriál Microformats Alexa Faaborga, který mimo jiné představuje Operátor, což je experimentální rozšíření Firefoxu o podporu Mikroformátů nebo se podívejte na Alexeovu prezentaci z web2.0Expo (50MB, PDF).

Rozhovor se dále točí okolo Web 2.0, Web 3.0 (z rozhovoru si můžete všimnout, že TBL má v obou termínech jasno).
IDG: So what's the difference between a Web of documents and a Web of data?

Berners-Lee: There are many differences between documents and data. Take, for example, your bank data. There's two ways you could look at it. If you just look at a plain Web page, then it looks like a sheet of paper. All you could really do is read it. Now if you look at it on a Web 3.0 site, you could maybe use a Java search to change the order of the data, and you could reach much better access to data.
TBL je jednoznačně pro zachování neutrality Internetu.
We've seen cable companies trying to prevent using the Internet for Internet phones. I am concerned about this, and am working, with many other committed people, to keep it from happening. I think it's very important to keep an open Internet for whoever you are. This is called Net neutrality. It's very important to preserve Net neutrality for the future.
V rozhovoru najdete odkaz na první dokument, který popisoval, jak má vypadat budoucí web (tehdy byl web ještě myšlen pouze pro interní potřeby CERNu).

Všimněte si nadhledu TBL. Nehovoří vůbec o současných problémech (X)HTML nebo o připravovaném (X)HTML5. To vše je jen drobným detailem na dlouhé cestě ve vývoji webu.

1 komentář:

  1. určitě doporučuji přečíst.
    podle toho, jak je termín vysvětlen, se dají za první vlaštovky Webu 3 považovat třeba RSS a Atom.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.