pátek 25. ledna 2008

Doctype HTML5 zapne standardní mód v Internet Exploreru 8

Nedávno vyšlo najevo, co Chris Wilson naznačil loni v dubnu během debaty o verzování HTML. Připravovaná verze prohlížeče Internet Explorer 8 bude sice obsahovat novinky v podpoře standardů, ale ty se zobrazí pouze v případě, že prohlížeč aktivuje nový renderovací mód.

Dlouho se spekulovalo, jak bude tento mod aktivován. Podle nedávno zveřejněných informací jej lze aktivovat například vložením speciálního metatagu, nebo použitím doctype <!DOCTYPE HTML>, který doporučuje specifikace HTML5.

Tým IE tak vyhověl snaze autorů HTML5, aby jimi zaváděný nový doctype nastavil ve všech prohlížečích standardní mód.

Je tak docela možné, že se s novým doctype <!DOCTYPE HTML> začneme setkávat dříve, než bude HTML5 dokončeno.

5 komentářů:

  1. Já už doctype z HTML 5 používám celkem běžně teď. Jelikož je doctype prakticky jen šaškárna, která slouží jen k zapnutí správného layoutu, rád si zjednoduším psaní. Validátor W3 mě skrz to sice nemá rád, ale to je mi celkem fuk a opravdické chyby si můžu nechat vychytat validátorem HTML 5.

    OdpovědětVymazat
  2. jak je to s XHTML5, kde se doctype neuvádí?

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že u XHTML5 sice není doctype povinný, ale uvést se může.

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěl jsem sem vložit kousek HTML kódu, ale prý to nejde. Pokud potřebujete použít v javascriptu document.body.clientHeight, tak na DOCTYPE přesčerta záleží, můžete si to odzkoušet. Správně to funguje jen s DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
    alespoň podle mých zkušeností.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní: Ono nezáleží ani tak na doctype, jako na renderovacím módu, který se tím vyvolá. Cest k jeho vyvolání bude vždy víc.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.