neděle 10. srpna 2008

Dostane atribut alt složené závorky?

Diskuse okolo (ne)povinnosti atributu ALT u obrázků stále pokračuje, obě strany se stále nepochopily a nemají k sobě o moc blíže. V takové situaci: "Babo raď!"

Babská rada (i když jejím původcem je asi Ian Hickson s Davidem Baronem) se snaží o nový pohled, který má překonat onu spornou oblast, když obrázek neobsahuje textovou informaci, a učinit ji lépe přístupnou.

Tedy obrázek, který textovou informaci buď nenese (resp. nese, ale ta se nevztahuje k obsahu), nebo tato informace není prostě známá (např. uživatel nahrál sadu fotek z dovolené do fotogalerie a webová fotogalerie nezná textovou alternativu fotek, ačkoliv fotografie by textovou alternativu mohly mít).

V tuto chvíli konzervativní strana tvrdí, že je nutné buď zadat prázdný alt nebo jej něčím vyplnit (alt="Photo"). Druhá strana by alt naopak vypustila.

Ona babská rada snažící se o kompromis v takovém případě navrhuje alt vyplnit, ale vložit jej do složených závorek, např alt="{Photo}". Tím by alt byl poskytnut, ale je zdůrazněno, že neobsahuje textový ekvivalent obrázku (což mohou na základě závorek hlasové čtečky rozpoznat).

Použití ve spojení s novou HTML5 značkou figure, která páruje obrázek s textem by pak mohlo vypadat takto (zde je textová alternativa obrázku uložena ve značce legend a alt obsahuje pouze planý text ve složených závorkách):

<figure>
<img src="foto-2008-08-10-145.jpg" alt="{photo}">
<legend>Péťa překonávající pod stolem svůj osobní rekord v počtu vypitých piv</legend>
</figure>

Jedná se zatím jen o námět do diskuse. Uvidíme, zda pomůže celý spor vyřešit.

6 komentářů:

  1. No, nápad se složenými závorkami je relativně zajímavý, ale nějak mi přijde, že zvolený příklad z HTML 5 není zrovna ideální - zrovna tady není sebemenší důvod, proč by v atributu alt nemohlo být přesně to, co je obsahem elementu legend.
    kkl2401

    OdpovědětVymazat
  2. Anonym: Příklad jsem zvolil záměrně. Ukazuje konstrukci, ve které není textová alternativa obrázku uložena v ALTu, ale jinde. Zabraňuje totiž povinnosti hloupého opakování textové alternativy v textu stránky i v ALTu (možná bychom našli i případy, kdy je ta informace vložena potřetí ještě v title obrázku).

    BTW První návrh podobné HTML konstrukce pochází už někdy z roku 1994, ale nějak se do HTML zatím nedostala. HTML5 s ní počítá. V případě, že by v tom zvoleném příkladě ALT měl obsahovat duplicitní text jako značka legend, pak jej obsahovat nemusí (obsah značky legend jej plně nahrazuje).

    OdpovědětVymazat
  3. Ja nevim, musel bych se do toho navrhu podivat, jak to presne s tim legend myslej, ale v zasade si dovedu predstavit, ze by tam ten element nebyl vubec a jeho obsah byl v tom altu. Takhle na prvni pohled mi proste prijde, ze by to zachovalo jak semantiku, tak moznost naformatovani pres CSS (pomoci ruznejch :after a attr() hracek), ale dost mozna neco takhle pri nedeli prehlizim.
    kkl2401

    OdpovědětVymazat
  4. kkl2401: K tomu příkladu s figure. Při nastylováni s :after by visuální efekt byl v případě jednoduchého textu stejný (jednoduchého - on popisek obrázku může být klidně formátovaný a obsahovat další HTML značky) za předpokladu zapnutých kaskádových stylů. Pokud jsou styly vypnuté popisek obrázku bude neviditelný, to jsme ale nechtěli, ten popisek má být i součástí obsahu stránky, není to jen nějaký alternativní obsah.

    Tím jsme nakousli ten myšlenkový rozdíl. V tomhle případě není cílem poskytnout alternativní obsah obrázku, ale nabídnout popis obrázku, který je plnohodnotnou součástí obsahu stránky (a tam také patří), viditelný všem, a který navíc zastupuje i alternativní obsah obrázku (provázání v tomto případě proběhne pomocí nové značky figure obsahující obrázek a značku legend).

    Jedná se skutečně o novou konstrukci, skoro bych řekl nový myšlenkový pochod. Není třeba vytvářet čtečkám speciální alternativní obsah, pokud je tento obsah již přítomen v obsahu stránky, je třeba jen zajistit jeho prolinkování.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobne by som bol za zrusenie povinnosti atributu ALT. Je to len zbytocna praca navyse. Ja rad doplnam atribut len vtedy ak je nutny. Vyplnat ho smiesnou poznamkou "Fotka 1" neprinasa uzitok ani vyvojarovi ani navstevnikovi stranky.
    A zanasanie zlozenych zatvoriek do ALTu ? Si z nas tvorcovia HTML5 asi robia riadnu prdel.

    OdpovědětVymazat
  6. tak ta nová konstrukce figure + legend se mi zamlouvá, připadá mi to jako pěkné elgantní a sémantické rešení, ale složene závorky v obsahu atributu? to mi přijde přinejmenším trochu zvláštní...

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.