čtvrtek 2. července 2009

Jednání selhala. Společný kodek na Webu se nekoná

Více než rok probíhaly diskuse s výrobci prohlížečů (částečně za zavřenými dveřmi) ve snaze nalézt dohodu a najít kodek pro video a zvuk, na kterém by se všichni dohodli.

Jak ovšem Ian Hickson včera oznámil, jednání selhala. Situace je následující:
Apple odmítá implementovat Ogg Theora do Quicktime (který je využíván prohlížečem Safari), zmiňuje špatnou hardwarovou podporu a nejistotu v oblasti patentů.

Google do Chrome implementoval H.264 a Ogg Theora, ale nemůže nabídnout licenci na kodek H.264 třetím stranám, které distribuují Chromium, a je také přesvědčen, že kvality Ogg Theora nejsou zatím vhodné pro nasazení na hojně navštěvovaný YouTube.

Opera odmítá implementovat H.264 citujíc nehoráznou cenu za potřebné licence.

Mozilla odmítá implementovat H.264, jelikož není schopna získat licenci, která by se vztahovala na její další distributory.

Microsoft se k podpoře značky <video> vůbec nevyjádřil.
Jak sami vidíte, jedná se o bludiště, ze kterého v tuhle chvíli nevede žádná cesta ven.

Co to znamená?

Nic nového. Web a média na webu zůstává taková, jaká je známe dnes. Aliance Open Video nebo konference o open videu budou i nadále pokračovat, je ovšem otázka, zda budou mít nějaký smysl.

Ian Hickson k tomu dodává:
Při pohledu do budoucnosti vidím dvě možnosti (vzájemně nevýlučné), obě by mohly nastat ale až za několik let:

1. Kodek Ogg Theora se bude nadále zlepšovat. Objeví se hadware obsahující chipy s podporou Ogg. Google jej bude distribuovat dostatečně dlouho, aniž by jej někdo žaloval a obava Applu ze skrytých patentů již nebude tak veliká. Následně se Theora stane de facto standardním kodekem na Webu.

2. Vyprší zbylé patenty H.264, které vlastní společnosti, jež je odmítají volně licencovat, tak bude možné distrubuovat H.264 bez licenčních poplatků a H.264 se stane de facto standardním kodekem Webu.
Já tady vidím ještě třetí možnost, byť si nejsem jist, nakolik je realizovatelná. Jak již historie webu ukázala, pro prosazení nějaké novinky není vlastně nutné, aby výrobci prohlížečů onu vlastnost implementovaly, stačí, když v nich lze alespon do jisté míry emulovat.

Pokud by se ukázalo, že taková emulace (v tomto případě pro kodek Theora OGG, protože emulovat H.264 by z licenčních důvodů asi opět nešlo) je dostatečně výkonná (ať už poběží v Javě, Silverlightu, Flashi nebo samotném JavaScriptu), pak není co dále řešit. Je otázka, jak dobře by takovou emulaci dnešní hardware zvládl. Během let se ovšem i tahle bariéra bude snižovat a proto tady jistou šanci vidím.

Video ano, otevřený formát ne

Boj o otevřené video nebo o jednotný formát videa na webu (říkejte si tomu jak chcete) skončil neúspěšně. On ovšem neúspěšně vypadal už na začátku. Výrobci prohlížečů totiž zaspali. Kdyby tenhle problém řešily před lety, těsně před velkým nástupem videa na webu, dalo se možná něco ovlivnit, dnes už jen slepě přihlížejí a příliš prostoru nemají.

Jejich chyba. Nekorunovaným králem videa je a nadále zůstává Flash a formáty, které podporuje v této verzi, nebo bude podporovat ve verzích následujících.

13 komentářů:

  1. Ahoj
    V patentovém právu se nevyznám. Patenty po nějaké době expirují? Podle článku ano, takže by mě zajímalo kdy se tak v případě H.264 stane...

    OdpovědětVymazat
  2. @anonym Patenty vždy po čase expirují. Termín u H.264 by mě taky zajímal a nevím, zda to někdo zatím pečlivě zkoumal. Nicméně v nejbližších 2-3 letech to určitě nebude.

    OdpovědětVymazat
  3. No jestli dobře chápu, tak na wikimedia projektech už ta emulace v Javě běží. Nikdy jsem sice neměl potřebu lézt na Wikipedii v MSIE, ale hádám, že to je i tam bezproblémové.

    Což ovšem neznamená, že by se kluci nemohli už konečně dohodnout :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A jo, teď koukám a vona to není emulace ale normální přehrávač :-/ ...

    OdpovědětVymazat
  5. našel jsem tohle:
    US Patent 5452104 - Adaptive block size image compression method and system - Estimated Patent Expiration Date: August 4, 2013
    a
    US Patent 5576767 - Interframe video encoding and decoding system - Estimated Patent Expiration Date: September 21, 2015
    ale těch patentů může být víc - všichni víme jaký je v tom zmatek a jak se v americe rádi soudí kvůli každé blbosti.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud se nemýlím, tak Firefox 3.5 už tag video s Theorou podporuje. Opera se snad brzy přidá. Tím vznikne nemalý podíl prohlížečů, kteří Theoru podporují, což by mohlo vyvolat strach konkurentů, že jim ostatní utíkají, a přidají se.

    OdpovědětVymazat
  7. @Multimotyl Ono pro takovou emulaci nestačí jen, aby to "šlo spustit". Důležité je, aby to šlo spustit v přijatelné rychlosti na nějakých 90% koncových zařízení (na takovém software a hardware, který uživatelé v tuhle chvíli mají - což si už Javy nejsem jistý, zda dnes splňuje). Až pak to bude zajímavé, do té doby to bude zajímavá, ale irrelevantní hračka.

    OdpovědětVymazat
  8. @Dundee Firefox 3.5 - ano implementuje. Zajistí to rozšíření OGG po Webu? Ne, viz ty důvody popsané v článku výše.

    OdpovědětVymazat
  9. 2 motýl: to jako wiki používá nějakej java přehráváač na video?
    Už jen ta myšlenka mně přijde zvrácená..zlatej flash.

    --
    kolembrouvzdající

    OdpovědětVymazat
  10. @anonym: Hlavní je, že Wikimedia ukládá média v OGG (Theora/Vorbis), což bylo jejich rozhodnutí vzhledem k otevřené povaze projekt. A teď je otázka, jak je přehrávat. Dělají to normálně přes značku video. Ale až teď jsem si všiml, jak @Multimotyl poznamenal, že pro další prohlížeče k tomu používají Javu (nezkoumal jsem to, ale možná to bude tentýž přehrávač, který odkazuji z článku). Problém videa to ovšem samo o sobě neřeší. Jedna je ta Java v téhle podobě pomalá (mě se to občas cuká a kdo ví, co by to dělalo při větším formátu nebo roztažením na celou obrazovku) a pak Javu už dnes nemá každý. Každopádně je to dobrá ukázka, že ta cesta emulací je možná, jen ji pořádně prošlapat.

    Ukázka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eichmann_trial_news_story.ogg

    OdpovědětVymazat
  11. &Anonymní Obejití US Patentu 5576767 řeší x264 nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  12. Tak na Slashdotu už vyšel titulek: "Browser Vendors Force W3C To Scrap HTML 5 Codecs". Schválně, které české médium tohle přebere? A kdy jim dojde, že není výrobci vs. W3C, ale že výrobci = W3C?

    OdpovědětVymazat
  13. Tušil som, že Apple bude robiť problémy, ach...

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.