pondělí 30. dubna 2007

Canvas jako intelektuální vlastnictví Apple

Řada lidí byla překvapena, když si v polovině března přečetla Hyattův mail, ve kterém Apple prohlašuje canvas za své intelektuální vlastnictví. Právo Apple pravděpodobně nelze popřít, canvas ve webovém prohlížeči začali implementovat jako první již roku 2003.

Od té doby specifikaci canvasu začlenila WHATWG do HTML5. Těžko říct, zda o patentu věděli, řekl bych že spíše ne. Canvas se následně dostal do Firefoxu a Opery a pokud by proběhla adopce HTML5 u W3C, měl by se dostat i do Internet Exploreru.

Nikdo by jistě nechtěl, aby se u canvasu opakoval případ Eolas. V HTML WG se na canvas od té doby objevují narážky, ale nikdo pořádně neví, jak to s canvasem je.

Od Hyattova mailu uplynul měsíc a půl a v otázce canvasu nenastal žádný pokrok. Nejsem právník a nevím nakolik je uspokojivý závěr mailu:
However, in the event that the Web Applications 1.0 Working Draft, dated March 24, 2005, becomes part of a formalized draft standard at W3C or IETF, for example, Apple is prepared to address the disclosure/licensing rules of such organizations.
Předpokládám, bude-li adopce schválena, W3C začne s Apple jednat.

Relevantní odkazy:

5 komentářů:

  1. No, jestli to nebude problem pri schvalovani adopce HTML 5 do WHATWG

    OdpovědětVymazat
  2. Urcite by to slo vznest jako opravnenou namitku a mozna to i nekdo udela.

    Vic se bojim toho, ze by nakonec byl canvas z HTML specifikace vyrazen. (Otazku je, zda by ho i nadale Firefox a Opera podporovaly = dohodly se s Apple) Preci jen dema pouziti canvasu, ktera jsem videl, vypadala docela slibne.

    OdpovědětVymazat
  3. Výraz „address“ vážně připouští hodně možností :) Podle mě Apple jen upozorňuje, že canvas je jeho výmysl, a že se tím bude víc zabývat nejdřív v případě standardizace návrhu W3 nebo IETF. Kromě toho bych si tipnul, že jde jen o nutnou pojistku kvůli zběsilému stavu softwarových patentů v US.

    OdpovědětVymazat
  4. Mimochodem, nesleduju to moc přesně, ale Apple má prý v současnosti na krku žalobu kvůli použití záložek (tabs). To se pak nemůžeme divit, že si s canvasem dává pozor.

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně, myslím, že ze strany Apple jde o krytí proti tomu, aby si to nepatentovala nějaká mizivá firma a pak s tím všechny netahala po soudech.

    Návíc renderovací engine Safari Apple používá i jinde (iPhone) a bude používat možná čím dál víc, takže chtějí mít krytá záda.

    Nemyslím, že by chtěli dělat nějaký problémy typu Eolas.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.